IslamBosna.ba- Krajnje desničarska stranaka Jobbik navodi da bi Mađarska trebala suspendovati diplomatske odnose sa Izraelom dok Palestina ne postigne nezavisnost.

Govoreći u četvrtak, 24. jula, pred nekoliko stotina demonstranata koji su demonstrirali u blizini izraelske ambasade, predsjednik Jobbika, Gabor Vona je pozvao na bojkot izraelskih proizvoda. Demonstranti su se kasnije okupili ispred palestinske ambasade gdje je ambasador Marie Antoinette Sedin pozvao na miran suživot između Izraela i Palestine i zahvalio se demonstrantima na njihovoj podršci.

Vona je odbacio optužbe da je Jobbik, koji je na paramentarnim izborima u aprilu osvojio 20,3 posto glasova antisemitski. Organizatori su tokom protesta zamolili demonstrante da se suzdrže od parola poput ‘Krvnici iz Tel Avica’ i ‘Ubice djece’ iako su to okupljeni i dalje izvikivali.

Iz stranke Jobbik smatraju da su razlozi izraelske intervencije na Gazzu neprihvatljivi, jer su neprijateljstva uzrokovana postojećim kršenjem međunarodnog prava od strane izraelske države jer Tel Aviv ne želi da se povuče na svoje granice prije 1967. godine.

„Ne možemo mirno posmatrati postojeći genocidni rat“, kazao je potpredsjenik Jobbika Elod Novak.

IslamBosna.ba