Prije desetak dana uviđaj u skladištu obavili su pripadnici SIPA i UNDP, a direktor “Binasa” Rahman Sijamija saslušan je zbog krađe eksploziva iz fabrike, prenosi SRNA.

Ovu je informaciju za “Večernji list”, izdanje za BiH, potvrdio dobro upućeni izvor koji nije želio otkriti identitet, ali ističe da se cijeli slučaj dobro skriva od javnosti kako na vidjelo ne bi izašla još jedna afera vezana za bugojanski “Binas”, a možda i puno ozbiljnija stvar kao što je nabavka eksploziva za terorističke organizacije.

“Ovog puta nestao je eksploziv međunarodnih snaga, a čuvao ga je izvjesni Milanović koji je u rodbinskim vezama sa ministrom MUP-a Srednjobosanskog kantona Sedžadom Milanovićem, koji nema potrebne sertifikate te nije mogao čuvati objekat od takve važnosti”, rekao je izvor.

Isti izvor ne isključuje mogućnost da je ukradeni eksploziv završio kod neke od brojnih islamskih terorističkih organizacija koje su nakon nedavnog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu pod posebnim nadzorom domaćih i međunarodnih bezbjednosnih agencija.

U SIPA nisu mogli otkriti više detalja o ovom slučaju, jer je istraga u toku.

S obzirom na ratna i poratna događanja u Bugojnu, od kojih mnoga imaju obilježja terorizma, nestanak veće količine eksploziva svakako je zabrinjavajući, te zahtijeva sveobuhvatnu istragu, navodi list.

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *