Predsjednika organizacije Erguna u balkanskoj centrali agencije Anadolija primio je direktor Regionalne direkcije za Balkan Omer Cetres. Cetres je informisao Erguna o radu agencije i njenim regionalnim aktivnostima.

Razlog posjete Bosni i Hercegovini, kako je rekao Ergun, je sutrašnja ceremonija primopredaje dužnosti reisu-l-uleme u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, kojoj će prisustvovati na poziv organizatora. On je rekao da će delegacija na čijem je čelu obaviti više sastanaka sa predstavnicima nevladinih organizacija u BiH. Ergun je najavio i razgovore sa ovdašnjim zvaničnicima.

Podsjećajući na historijske veze naroda u BiH  sa turskim narodom Ergun je kazao i kako je Islamska organizacija “Nacionalni pogled”, na čelu sa humanitarcima u dijaspori, učinila velike napore u cilju pomoći ljudima ugroženim ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini devedesetih godina.

“Organizacija I.G.M.G. Hasene u vrijeme Kurban-bajrama je organizirala podjelu kurbanskog mesa. Kao organizacija “Nacionalni pogled” podržali smo tu akciju, ali naša se podrška BiH ne završava na tome. U BiH realizujemo programe pomoći studentima i učenicima kroz razne vidove stipendiranja”, pojasnio je on.

Ergun je podvukao da u okviru aktivnosti organizacije pomažu i porodicama žrtava genocida u Srebrenici, posebno kada je u pitanju podrška njihovom prisustvu suđenjima u okviru procesuiranja ratnih zločinaca.

“Bosna i Hercegovina je evropska zemlja, mi je vidimo kao takvu. Kao evropski muslimani smatramo da možemo pružiti podršku ovoj zemlji i naše aktivnosti su usmjerene ka tom cilju”, naglasio je on podsjećajući da je organizacija na čijem se čelu nalazi pomagala, “ali i da će i dalje pomagati BiH”.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *