IslamBosna.ba– Premijer Turske Ahmet Davutoglu je kazao da Turska ima pravo da preduzme ‘sve mjere’ u cilju zaštite svoje teritorije i građana.
“Želimo da cijeli svijet zna da ćemo preduzeti sve potrebne mjere i napore kada su u pitanju životi i dostojanstvo naših građana i sigurnost naših granica”, kazao je Davutoglu dodajući da Turska je izvršila svoje ‘međunarodno pravo i nacionalnu dužnosti’ obaranjem aviona koji je letio iznad pokrajine Hataj.

Turski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje u vezi postojećeg sukoba u Siriji.
“Ugasimo požar u Siriji”, kazao je on. “Naša poruka je jasna sirijskim režimskim snagama, terorističkim organizacijama i drugim stranim silama koje dolijevaju vatru Turkmenima Bajirbudžaka, Arapima Halebba ili Arapima, Kurdima ili Turkmenima Azaza, umjesto da ugase vatru u Siriji”.

Premijer Turske je naglasio i kako i Turkmeni i Arapi i Kurdi i svi drugi narodi u Siriji imaju pravo na život u slobodi.
“Sprovodeći efikasnu borbu protiv terorizma svjesni smo da je preduvjet za borbu protiv terorizma odrastanje mladih generacija u miru i ljubavi jednih prema drugima”, dodao je on.
Hiljade Turkmena je nedavno raseljeno uslijed istovremenih zračnih i kopnenih napada sirijskih snaga i ruskih aviona. Oko 2.000 sirijskih Turkmena je stiglo na jug Turske u proteklih nekoliko dana.
Ruski borbeni avioni su prethodno dva puta prekršili turski zračni prostor.

IslamBosna.ba