IslamBosna.ba– Turska se suočava sa ‘svjesnim, malicioznim i planiranim’ eskalacijama terorističkih napada od izbora 7. jula, kazao je u srijedu premijer Turske, Ahmet Davutoglu.
Napadi su usmjereni na tursku demokratiju, javnu sigurnost i međunarodni ugled, dodao je.
“Iako su ove terorističke organizacije finansirane iz različitih izvora one su podređene centrima zla koje je ujedinjeno oko zajedničkog cilja”, kazao je Davutoglu.

Premijer je također osudio političke stranke, naročito prokurdsku Narodnu demokratsku stranku (HDP) koja je navodno ignorisala njegove pozive za potpisivanje zajedničke deklaracije protiv terorizma nakon smrtonosnog bombaškog napada u južnom gradu Sudrudž.
“HDP je izbjegla da potpiše zajedničku deklaraciju. Možemo li biti sigurni da se oni koji čak nisu ni osudili napade bore protiv terorizma?”, upitao je Davutoglu.
“Svako mora objaviti svoj jasni stav. Kada oni osude teror PKK kao što osuđuju teror, onda možemo odgovoriti na njihove pozive, sjesti i razgovarati”.
Dauvtoglu je dodao da ko god zauzme jasan stav o terorizmu za njih će vrata za saradnju biti otvorena.
Premijer Turske se također zahvalio zemljama i međunarodnoj saradnji koji su podržali Tursku i osudili napade na njenom tlu.

IslamBosna.ba