Davutoglu je u obraćanju novinarima kazao da je sa egipatskim predsjednikom razgovarao o mnogim važnim temama, ali da su najviše pažnje posvetili pitanju Sirije kao i odnosima između Turske i Egipta.

 

Šef turske diplomatije podsjetio je kako je njegova zemlja učinila velike napore kako bi prestalo nasilje u Siriji.

 

“Podržavamo i stavove egipatskog predsjednika koje je zauzeo prilikom diplomatskih susreta u Teheranu i Meki, a u vezi sa sirijskim pitanjem, Turska i Egipat imaju iste prijedloge za moguća rješenja i zaizumaju istu poziciju u vezi sa ovim kritičnim pitanjem”, istakao je Davutoglu.

 

Davutoglu se dotakao i kontroverznog filma “Muslimanska nevinost”, koji je objavljen u SAD-u, i nazvao ga opasnom provokacijom koje se treba paziti.

 

“Mi slijedimo jednu vjeru i jednu kulturu u kojoj nema mjesta za uvrjede i nasilje prema poslanicima”, istakao je turski ministar.

 

On je istakao da se otvoreno suprotstavlja produkciji takvog filma, ali i da je protiv nasilja i napada koji se dešavaju u muslimanskim zemljama.

 

“Ne treba dozvoliti da se širi negativna slika o islamu u svijetu”, poručio je Davutoglu.

 

Na pitanje novinara o novoizabranom specijalnom izaslaniku Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju, El Ahdar El Ibrahimu, Davutoglu je kazao da je imao saastanak sa ovim diplomatom u New Yorku.

 

“Prije dva dana obavili smo i telefonski razgovor. Otvoreno smo razgovarali o sirijskom pitanju. Snažno podržavamo njegovu misiju. On čak ima snažniju podršku od prijašnjeg specijalnog predstavnika Kofija Annana. Također, on je i istaknuti stručnjak na tom polju kao i uspješan diplomata”, kazao je Davutoglu.

 

Šef turske diplomatije održao je sastanak i sa premijerom Egipta Hisam Kandilom u zgradi Vlade Egipta.

Poslije sastanka Davutoglu je izjavio da ne postoji granica kada su u pitanju bliski odnosi Turske i Egipta, te da je Turska spremna na još snažniju saradnju sa Egiptom.

 

“U saradnji sa Egiptom i drugim zemljama u okruženju želimo da izgradimo jedan novi Bliski istok”, poručio je Davutoglu.

 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *