Skupom se najavljuje širenje Engleske odbrambene lige (EDL), anti-islamske grupe, koja je postala najznačajnija desničarska snaga u Velikoj Britaniji nakon Nacionanog Fronta iz 1970.-tih, koja je okupila 3000 pristalica na maršu u Lutonu prošle godine.

“Nadamo se da će to biti početak šire evropske odbrambene lige,” rekao je Stephen Lennon, bivši nogometni huligan koji je osnovao grupu prije tri godine.

Kasper Mortensen, vođa Danski odbrambene lige, kazao je da će uskoro službeno objaviti održavanje skupa, koji će se održati 31. marta u Aarhusu, Danska.

Očekuje se da više od deset anti – islamskih grupa, predvođenih Engleskom odbrambenom ligom, poslati svoje predstavnike.

Weyman Bennet, glasnogovornik udruženja ‘Ujedinjenji protiv fašizma’ upozorio je da marš može dovesti do nasilja.

“Gdje god da su organizovali demonstracije bilo je nasilja”, kaže on. “Oni su jednostavno zamijenili anti-semitizam za anti-islamizam, i podstiču fašističke politike”.

Lennon, koji je osuđen za napad u novembru 2011. nakon što je isprebijao drugog člana EDL-a tokom skupa, rekao je da će protesti biti mirni.

Imran Shah, glasnogovornik Islamskog društva Danske, pozvao je muslimane Aarhusa da ne izaze na ulice.

“Nema razloga zbog kojeg bi muslimani bili tu, to bi bilo samo izazivanje nevolja”, rekao je on.

On je dodao da masakriranje  77 ljudi od strane norveškog desničarkog teroriste Andersa Breivika u julu 2011. mora primorati Dansku vladu da djeluje protiv ovakvih narastajućih pokreta.

“Vidjeli smo šta retorika mržnje može uraditi u Norveškoj. Treba li da se ovdje dogode smrtni slučajevi prije nego reagujemo”, rekao je on.

Danska je prirodni izbor da EDL pokrene svoj prvi evropski marš.

Danska Narodna stranka je jedna do najuspiješnijih na izborima od anti-imigrantskih stranaka u Evropi dobivši 12,3 odsto na izborima u septembru prošle godine i Danska odbrambena liga naglo je porasla od svog osnivanja prije godinu dana sa podružnicama u više od deset gradova.

EDL je već održao jedan evropski marš šaljući svoje članove u Amsterdam 2010. kao podršku holandskom anti-islamskom političaru Geert Wildersu, koji se trenutno tereti za vrijeđanje vjerskih i etničkih grupa.

Islamofobični Geert Wilders se distancirao od EDL-a i vjerovatno neće prisustvovati ovom događaju. Međutim Lennon je izjavio da ga je posjet inispirirao da se poveže s drugim krajnje desničarskim grupama u Evropi, uspostavljajući Evropsku inicijativu slobode koju vodi njegov saradnik Steve Simmons.

Kršćanski terorista Breivik je jedan od ranih evropskih pristalica EDL-a, prisustvovao je skupu EDL-a u Bradfordu 2010. prihvatajući za prijatelje stotinama članova EDL-a na Facebooku.

Lennon je rekao da očekuje da martovski skup bude prvi od mnogih.

“Mi ne očekujemo da će biti veliki, ali naš prvi događaj nije bio velik, idući će biti sve veći i veći.

“Predstavnik svake obrambene lige u Evropi će se obratiti“, rekao je Isak Nigren, glasnogovornik Švedske odbrambene lige.

“Nadam se da ćemo pokazati da postoji otpor protiv islamizacije Evrope, da možemo inspirirati jedni druge.”

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *