Ovaj klub usvojilo je zaključak da se pred Ustavnim sudom BiH pokrene postupak za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Federacije BiH (FBiH), javlja Srna.

Opštinsko vijeće Livna na sjednici od 16. decembra, većinom glasova odbornika političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda, zadužilo je načelnika opštine Luku Čelana, nadležne stručne službe i opštinskog pravobranioca da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu postupak za zaštitu prava na lokalnu upravu jer su opštini oduzete sve nadležnosti u slučaju izgradnje džamije Ćurčinica, javlja Srna.

Klub odbornika HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću zatražio je da se u rješavanje slučaja džamije Ćurčinica u Livnu uključe i svi hrvatski političari, zvaničnici i parlamentarci na nivou FBiH i BiH, kojima su dostavljena pisma sa dokumentacijom kako bi preduzeli sve što mogu da se izgradnja džamije kao sakralno-poslovnog objekta obustavi.

Džamija Ćurčinica u centru Livna srušena je 1994. godine, a odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena je nacionalnim spomenikom.

Dozvolu za njenu izgradnju po sasvim novom projektu, na osnovu odluke o proglašenju nacionalnim spomenikom, izdalo je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH.

Udruženja HVO-a preduzimaju sve kako bi obustavili izgradnju džamije kao sakralno-poslovnog objekta i tvrde da nemaju ništa protiv da se džamija obnovi u svom izvornom obliku.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *