IslamBosna.ba– Razmislite po Poslaniku, s.a.v.s., izgubio je figuru babe, svog voljenog amidžu Ebu Taliba. I u od roku od nekoliko dana izgubio je svog najboljeg prijatelja, svoju podršku, ženu koja je vjerovala u njega, koja je voljela njegovo srce i dušu, koja je bila ljubav njegovog života- njegovu suprugu Hatidžu, r.a. A onda je otišao u Taif, doveći da tamo pronađe ljude koji će srdačno dočekati njegovu poruku, koji će ga primiti i njegov poziv. I ne samo da su rekli ne- oni su ga odbacili, napadali i vrijeđali. Neka je Allahov mir i blagoslov na našeg voljenog.

I nakon tuge, bola i gubitka zbog odbijanja, odjednom, Allah iz Svoje ljubavi mu je podario najnevjerovatniju utjehu- otišao je do najviše tačke da bi primio najintimniji dar- namaz.
Namaz ne bi trebao da bude teret, nešto čega se pokušavamo na brzinu otarasiti i nešto s čim se tokom dana bavimo.
On bi trebalo da bude poklon. Njegova svrha je da umiri naše slomljene duše, da izliječi naše bolno srce, da obriše naše potoke suza, da ojača naša ramena pod teškim teretom.
Kada proživljate bol u porodici, kada ste frustrirani na poslu, kada za nečim dugo vremena žudite i ne nalazite predaha- sjetite se da je Allah mogao propisati namaz u bilo kojem trenutku poslanstva.
Ali On, s.v.t., je odabrao trenutak u životu kada je bio najusamljeniji, najbolniji, kada je Poslanik, s.a.v.s., prolazio kroz najteži period da bi mu dao lijek za bolno srce svih vjernika koji će doći.
Neka namaz popravi vaša slomljena srca. Neka ojača vaše nepovjerljive kosti. O vjernici, neka namaz postane vaše svjetlo.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba