IslamBosna.ba- Istraživači sa tri američka univerziteta identificirali su oko 850 osoba koje su doživjele veliki stres tokom prethodne godine, uključujući ozbiljnu bolest, finansijske poteškoće ili smrt člana porodice. Subjektima je postavljeno pitanje koliko su u tom periodu proveli vremena pomažući prijateljima, susjedima ili rođacima poput nuđenja prevoza, čuvanja djece ili nekih drugih obaveza koje oni nisu mogli izvršiti.

Vođa istraživača Michael J. Poulin, sa Univerziteta Buffalo, navodi da je istraživački tim tokom pet godina istraživanja, utvrdio da je kod onih koji su pomagali drugima manja stopa smrtnosti nego kod onih koji to nisu.

Oni su zaključili da su socijalni procesi povezani sa stresom i smrti. “Pomaganje drugima smanjuje smrtnost, a posebno je uočena veza između stresa i smrtnosti. Istraživanje pokazuje kako socijalni procesi općenito mogu uticati na zdravlje”, kazao je Michael J. Poulin.

Poulin kaže da rezultati istraživanja, objavljeni u American Journal of Public Health (Američki časopis o javnom zdravlju), pomažu u razumjevanju veze između socijanog okruženja i zdravlja.

I ranija istraživanja govore da socijalna izolacija i stres imaju značajan uticaj na zdravlje te da ukoliko želite učiniti nešto dobro za sebe- učinite dobro djelo za drugog.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *