Istaknuto muslimansko udruženje u Austriji “Inicijativa liberalnih muslimana Austrije” pozvalo je Saudijsku Arabiju da dozvoli izgradnju crkve i istaklo da Rijad potencira na izgradnji džamija u hrišćanskim zemljama.

“Liberalni muslimani zahtijevaju izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji”, navodi udruženje u pismu saudijskom ambasadoru Muhamedu el Salumu, tražeći od njega da preda ovaj zahtjev “odgovarajućim nadležnim tijelima” u Rijadu.

Veliki broj diplomata, poslovnih ljudi i radnika u Saudijskoj Arabiji su hrišćani i nemaju mogućnost da praktikuju svoju vjeru, navodi se u pismu, prenosi AFP.

“Saudijska Arabija podržava izgradnju mnogih džamija i prostora za molitvu u hrišćanskim zemljama Evrope, kako finansijski tako i organizaciono”, rekao je Amer Albajati, predsjednik “Inicijative liberalnih muslimana u Austriji”.

Udruženje je ranije najavilo zahtjev za izgradnju crkve u Saudijskoj Arabiji, nakon što je veliki muftija u toj zemlji pozvao na rušenje svih hrišćanskih crkava na Arapskom poluostrvu.

Udruženje je osudilo taj poziv i naglasilo da islam ne zabranjuje gradnju crkava.

(rtsrs)

Leave a Reply

*

captcha *