BANJA LUKA – Centar javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka podnio je u petak izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Bože Rajića (69), bivšeg visokopozicioniranog dužnosnika HDZ-a, i još šestorice osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima koji su ubijeni na Kupresu i u logorima u Hercegovini i Hrvatskoj, saznaju “Nezavisne”.

Rajić je u vrijeme postojanja Herceg Bosne bio visokopozicionirani političar. Bio je i predsjednik HDZ BiH, kao i bivši ministar odbrane BiH. Nakon raskola u HDZ BiH, priključuje se HDZ 1990. Zadnja funkcija na kojoj je bio je hrvatski delagat u Domu naroda BiH. Danas je u penziji.

Rajić je juče kratko izjavio da ne želi komentarisati izvještaj CJB Banja Luka, niti činjenicu da je osumnjičen za zločine nad Srbima.

Za zločine nad Srbima osumnjičeni su još Željko Glasnović (58), general HVO-a, i bivši komandant Zbornog područja Tomislavgrad. Do rata u BiH bio je profesionalni vojnik u Kanadi, a početkom devedesetih došao je u Hrvatsku, a zatim i u HVO.

Među osumnjičenima je i penzionisani general Milenko Filipović (47), inače bivši komandant vojne jedinice “Zrinski”, zatim Marko Vila (58) nekadašnji komandant Operativnog štaba paravojnih formacija HDZ-a opština Kupres.

U izvještaju podnesenom Tužilaštvu BiH, kako je potvrđeno “Nezavisnim”, su i Ivo Čičak (49), pripadnik HVO-a iz Kupresa, Dragan Matić, komandant zatvora u Ljubuškom i oficir HVO-a, te osumnjičeni čije je prezime Bošković.

Svi oni osumnjičeni su da su u periodu od 3. aprila 1992. godine do 14. maja 1992. godine po komandnoj odgovornosti počinili zločine tokom borbenih dejstava na području Kupresa.

U ovom periodu ubijeno je 19 srpskih civila, te 20 pripadnika Teritorijalne odbrane, a 18 Srba je odvedeno u logore na području Hercegovine i Hrvatske. Njihova tijela do danas nisu pronađena.

Osumnjičeni Rajić i ostali osumnjičeni su da su na području Kupresa, Ljubuškog i Tomislavgrada organizovali logore u kojima su ubijani Srbi.

Rajić i ostali, izvještajem CJB Banja Luka, osumnjičeni su i za zločine koji su nad zarobljenim Srbima počinjeni u bivšoj kasarni JNA u Splitu, odnosno zloglasnom logoru “Lora”, te bivšoj kasarni JNA u Zadru.

Obrad Bubić, sekretar Saveza logoraša RS, izjavio je u petak da je tokom 1992. godine Kupres bio uništen.

“Više stotina Kuprešaka prošlo je kroz logore u koje su ih odveli pripadnici HVO-a. Veliki broj se nije ni vratio. No, većina njih spominje upravo imena koja se navode u izvještaju podnesenom Tužilaštvu BiH”, naveo je Bubić.

Dodaje, ipak, kako nije optimista kada je u pitanju budući sudski postupak.

“Tužilaštvo BiH se uvijek žali kako nema dokaza, uvijek traže neke izgovore, tako da nisam optimista ni po pitanju ovog postupka. Daj Bože da do njega dođe, ali ja nisam optimista”, zaključio je Bubić.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *