“Svijet je napravio spektakularan napredak na smanjenju smrtnosti djece, sa 12 na 7,6 miliona (između 1990. i 2010. godine), ali taj napredak će se zaustaviti ako se ne budemo borili protiv pothranjenosti”, upozorio je glavni direktor organizacije Justin Forsyth.

U Somaliji je umrlo između 50.000 i 100.000 ljudi, najviše djece.

Save the Children je pozvao britansku vladu da ove godine organizira samit o gladi u svijetu, koristeći prisustvo brojnih lidera za vrijeme Olimpijskih igara (OI) u Kondonu ovog ljeta.

“Svaki dan svakog sata 300 djece umre od pothranjenosti, često zbog toga što nemaju osnovnih namirnica“, podsjetio je Justin Forsyth.

450 miliona djece će biti pogođeno zaostajanjem u razvoju u idućih 15 godina, ako se sadašnji trendovi nastave. Pothranjenost je osnovni uzrok smrti 2,6 miliona djece. 300 djece umire svaki dan svakog sata zbog pothranjenosti.

“Boreći se protiv gladi i pothranjenosti, lideri u svijetu imaju mogućnost promijeniti situaciju miliona djece”, dodao je.

Trenutno je oko 171 milion djece pogođen zastojem u rastu zbog pothranjenosti, navela je ova nevladina organizacija.

Nedostatak hrane, zajedno s bolestima, sprečava tijelo i mozak da se normalno razvijaju, uzrokujući trajna oštećenja.

U izvještaju se predviđa da će u Aziji, naprimjer, gdje oko 100 miliona djece pati od zastoja u razvoju, još oko sedam miliona djece biti pothranjeno do 2050. godine zbog utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju.

Podložnost bolestima

Karin Lapping, direktor programa ishrane u Save the Children, kaže da su azijske zemlje postigle veliki uspjeh u bori protiv gladi, zahvaljujući nacionalnim programima ishrane, koje afričke zemlje, međutim, nisu provodili.

Britanska vlada procijenila je da je prošle godine od gladi u Somaliji umrlo između 50.000 i 100.000 ljudi, najviše djece.

Nevladina organizacija naglašava da postoje jednostavna rješenja, kao što su vitaminski i mineralni dodaci, i zalaže se za dojenje.

Pothranjenost djecu čini podložnom bolestima i, prema izvještaju, ona je uzrok najvećeg broja smrtnih slučajeva zbog dijareje, malarije i upale pluća.

 

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *