Vrhovni sud SAD-a odlučio je u slučaju ‘Ujedinjenih građana’ protiv Federalne izborne komisije da privatna lica koja djeluju kroz korporacije, sindikate ili nezavisne, političke komitete za akciju, poznate kao Super PACs, mogu davati neograničen finansijski doprinos tokom političke kampanje.

Sada, kandidati mogu računati na šačicu bogatih Amerikanaca koji će finansirati njihove kampanje, čak i kad im nedostaje stvarna podrška naroda.

Prvog feburara 2012, komiteti Super PACs morali su otkriti identitete onih koji su ih finansirali do kraja 2011, kao i iznos donacija.

Komitet ‘Vratite nam budućnost’, koji podržava republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya, skupio je najviše novca – 30,2 milona dolara.

Simpatizeri njegovog protivnika Newta Gingricha, također republikanca, iz komiteta Pobijedimo za budućnost, skupili su 2,1 miliona dolara tokom 2011. Početkom 2012. ovaj komitet dobio je dodatnih 10 miliona dolara od vlasnika lanca kazina, multimilijardera Sheldona Andersona.

Karl Rove, bivši viši savjetnik i zamjenik šefa kabineta bivšeg predsjednika Georgea Busha starijeg, ima Super PAC pod nazivom ‘Američka raskrsnica’, koji je skupio 18,4 miliona 2011.

Prema podacima Federalne izborne komisije, 10  milijardera doprinijelo je finansiranju ovog komiteta. Američka raskrsnica ima pridruženu organizaciju, Raskrsnica GPS, koja ne otkriva informacije o svojim donatorima.

‘Kupljeni Washington’

Prema istraživanju Međunarodnog istraživačkog udruženja Princeton, samo polovina Amerikanaca zna za odluku suda kojom su omogućene neograničene donacije Super PACs komitetima. Većina onih koji su upoznati s tom odlukom, njih 65 posto, smatraju da će ona imati negativnog utjecaja na izborni proces.

Najbogatijih 0,01 posto Amerikanaca doprinose četvrtinu svih političkih donacija tokom federalnih izbornih kampanja.

Ovo je jedan od razloga što se bivši guverner Louisiane Buddy Roemer,  republikanac i vlasnik privatne banke, kandidirao za predsjednika.

Nije pozvan ni na jednu javno emitiranu republikansku debatu jer nije osvojio minimum dva posto glasova. U republikanskim predizborima u New Hampshireu, dobio je manje od jedan posto glasova.

Bez obzira na slabu podršku, obećao je da će ostati u utrci, čak i ako postane „trn u oku Republikanske partije“. Njegova centralna platforma je reforma u finansiranju političkog procesa.

On ne prihvata podršku komiteta Super PAC, niti korporativne donacije, a ograničio je donacije privatnih lica na 100 dolara po osobi.

“Washington je korumpiran, kupljen. Mora se očistiti od novca specijalnih interesa prije nego što se riješe svi drugi problemi”, kazao je Roemer za Al Jazeeru.

“Mislim da zemlja propada. Izgubili smo tri četvrtine radnih mjesta u proizvodnji, većinu toga zbog takozvane slobodne trgovine, bilo je milijardu mobilnih telefona proizvedenih u svijetu prošle godine. Nijedan nije proizveden u Americi. Ovo je nekad bila zemlja proizvodnje, različitosti i otvaranja novih radnih mjesta”.

“Sada teretimo male poduzetnike zakonima koji se trebaju odnositi na velike kompanije… a ti poduzetnici stvaraju tri od četiri nova radna mjesta u Americi. Ovisni smo o nafti. Imamo poreski zakon koji je nerazumljiv. Mi smo nacija u nevolji. Među republikancima ne vidim nikoga ko priča o stvarnim problemima”, zaključuje Roemer.

Promjena procesa

Dylan Ratigan je voditelj emisije na MSNBC, u kojoj često kritizira vezu između korporacija i vlade. Ranije je bio izvršni direktor u Bloombergu i voditelj emisije Brzi novac na CNBC. Napustio je oba radna mjesta nakon onoga što naziva nesposobnošću američke vlade tokom svjetske finansijske krize 2008.

Ratigan, autor knjige „Pohlepna đubrad“ pobornik je pokreta  ‘Okupirajmo Wall Street’, a vezu između između novca koji dolazi izvana i politike  naziva „bezbožnim savezom“.

On tvrdi da određene političke procese treba promijeniti, kao što su zatvoreni predizbori i politički pristrasna podjela izbornih jedinica.

Ratigan podržava uvođenje ustavnog amandmana kojim se zabranjuje dotok vanjskog novca u politički proces. Također traži da Kongres usvoji poresku osnovu od 100 posto na političke donacije prije usvajanja amandmana.

“Veliki biznisi, od kojih svi mi zavisimo, plaćaju našoj vladi da prekrši pravila i stvori monopole, bizarne poreske strukture. Moramo razumjeti da upravljači ovih firmi su prestrašeni eventualnom propašću svojih firmi i koriste novac da prežive”, kazao je Ratigan za Al Jazeeru.

Ratigan je pokrenuo online kampanju pod nazivom ‘Izvucite novac’, kojom se od građana traži da potpišu peticiju za ukidanje dotoka vanjskog novca u izborni proces.

U SAD-u, vanjska potrošnja na političke reklame u trenutnim republikanskim predizborima je za 1,600 posto veća od 2008. godine, uglavnom zbog postojanja Super PACs, koji su finansirali skoro pola reklama.

Komitet  ‘Pobijedimo za budućnost’ također je snimio kratki dokumentarac nazvan Krvavi novac. U dokumentarcu se ističe veza između Bain Capitala, kompanije čiji je suosnivač Mitt Romney i Damon Corporationa, kompanije koja je, sudski dokazano, prala novac određen za državno medicinsko osiguranje.

‘Vratite nam budućnost’ također je snimio negativne reklame. U jednom od njih, prikazuje se finansijski dobitak Gingricha nakon krize sa lošim stambenim kreditima u Floridi.

Sunlight Foundation, nepristrasna i neprofitna organizacija koja promovira veću transparentnost vlade, objavila je video spot kojim osuđuje odluku suda u slučaju ‘Ujedinjeni građani’ i tvrdi da će ona naškoditi izborima 2012.

Izvor: Al Jazeera

 

(balkansaljazeeracom)

Leave a Reply

*

captcha *