Kako je u ponedjeljak javio dnevnik ”The New York Times”, jedan američki zvaničnik je izjavio da je pakistanski ljekar koji je provodio taj program imao pristup kući u kojoj je živio Bin Laden, ali ga nikad nije vidio, niti je uspio da uzme uzorke DNK rođaka. Bin Ladena su 2. maja likvidirali američki specijalci u Abotabadu, a pakistanske vlasti nisu bile upoznate s američkim planovima.

Zvaničnici SAD su naveli da nisu bili sigurni da je Bin Laden bio u kući u Abotabadu kada je predsjednik Barak Obama (Barack) naredio početak operacije. Pakistanski ljekar koji je vodio program navodne vakcinacije je uhapšen zbog kolaboracije sa SAD.

Zvaničnici službe CIA su odbili da komentarišu navode ovog lista. O programu vakcinacije prvi je pisao britanski dnevnik ”The Guardian”.

Bin Ladenova likvidacija je narušila američko-pakistanske odnose, a to što je on godinama živio u garnizonskom gradu Abatabadu je izazvalo nagađanja u SAD da su neki dijelovi pakistanskih vlasti bili upoznati s Bin Ladenovim kretanjem.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *