Jutarnji poziv

On smatra da je Tenet tu informaciju morao proslijediti kabinetu predsjednika i FBI-u, koji je zadužen za sigurnost na tlu SAD.

– Krili su sve podatke od Bijele kuće i FBI-a. El-Hazmi i El-Midhar su bili u SAD, a kasnije su zakucali avion u zgradu Pentagona – rekao je Klark u novom dokumentarcu napravljenom u povodu 10. godišnjice napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Klark je u dokumentarcu rekao i da je razgovarao s Tenetom o dvojici saudijskih terorista.

– Pouzdano znam da je od obavještajaca dobio sirovu informaciju da se teroristi nalaze u SAD. Nakon toga, nazvao me je jednog jutra telefonom i razgovarao o tome, tražeći moje mišljenje, ali poslije nikoga nije obavijestio – kazao je Klark.

Bivši visoki obavještajac kazao je i da je Tenet u januaru 2000. godine dobio informaciju da su Saudijci s ostalim saradnicima iz Malezije održali jedan tajni sastanak u Jemenu, gdje su mogli razgovarati o napadu na SAD, koji su izvršili 11. septembra godinu kasnije.

Prvi let

– Teroristi su živjeli u Južnoj Kaliforniji, a znam da ih je CIA pokušala regrutirati kao svoje agente unutar El-Kaide – kazao je Klark, dodavši da je Tenet imao informaciju da su saudijski teroristi 15. januara 2000. stigli u Los Anđeles.

Dok se očekuju zvanične reakcije u SAD, utvrđeni su konačni letovi četiri aviona koji su izveli napad na SAD 11. septembra, kada je poginulo 2.996 ljudi.

Prvi avion krenuo je iz Bostona u Los Anđeles ujutro u 7.59 sati. U 8.46 udario je u prvi Svjetski trgovinski centar. Nakon toga su još tri aviona izvela napade na ostale gradove u SAD.

Tenet negirao optužbe

Tenet je odmah negirao sve optužbe svog bivšeg prijatelja i saradnika, a posebno one koje se tiču namjernog skrivanja informacija od Bijele kuće i FBI-a.

– Sve što je Klark rekao, nije istina – kazao je Tenet.

Bivši direktor CIA-e nagrađen je 2004. “medaljom za slobodu” od tadašnjeg predsjednika Buša.

Obama se boji norveškog scenarija

Uoči 10. godišnjice napada na Njujork i Pentagon američki predsjednik Barak Obama (Barack) poručio je da se SAD ne trebaju toliko bojati organizirane terorističke akcije velikih razmjera koliko napada “vuka samotnjaka”.

– U ovom trenutku zabrinjava nas opasnost od “vuka samotnjaka”, nekoga ko bi mogao počiniti pokolj velikih razmjera samo s osobnim naoružanjem, kao što se nedavno dogodilo u Norveškoj – kazao je Obama, ponovo naglasivši da je nakon ubistva Osame bin Ladena El-Kaida dodatno oslabila.

dnevniavaz.ba

Leave a Reply

*

captcha *