Ostaci čuvenog južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara ekshumirani su po naredbi predsjednika Venecuele Huga Chaveza radi utvrđivanja uzroka smrti.

Naučnici treba da utvrde da li je nacionalni heroj umro od tuberkoloze 1830. godine ili, kao što je Chavez više puta ponovio, otrovan.

Nakon što analizom uzorka DNK bude utvrđen uzrok smrti, posmrtni ostaci Bolivara biće sahranjeni na novoj lokaciji. Chavez je najavio ranije da će Bolivaru uskoro biti podignut novi mauzolej.

Najviše historijskih podataka o Bolivaru sugerišu da je umro od tuberkoloze u Kolumbiji 1830. godine.

– Više od 50 eksperata, uključujući kriminalističke istražitelje i forenzičare pataloge, ispitivali su ostatke kako bi našli dokaze da je Bolivar bio žrtva zavjere a ne bolesti – rekla je državni tužilac Lusia Ortega Diaz.

– Imamo važna otkrića koja ćemo objaviti naciji u prigodnom momentu – rekla je ona.

Bolivar je rođen u Karakasu 1783. godine. U istoriji je ostao poznat kao “Oslobodilac” zbog svoje uloge u borbi protiv španskih kolonijalnih vlasti u nekoliko zemalja Južne Amerike.

Simon Bolivar je 1813. godine otpočeo ustanak kojim je od španske vlasti oslobođena Venecuela, a do 1821. godine i današnja Kolumbija, Panama i Ekvador, koje su zajedno sa Venecuelom formirali Veliku Kolumbiju.

Bolivarove snage su oslobodile i Peru, gdje je dobio titulu Libertador (Osloboditelj), a 1825. godine u njegovu čast je proglašena država Bolivija.

Venecuela je u Bolivarovu čast 1999. promijenila ime u Bolivarska Republika Venecuela.

Aktuelni predsjednik Venecuele navodi ovog vojskovođu za svog ličnog uzora, iako neki istoričari kažu da se Bolivar danas ne bi slagao sa Chavezovom socijalističkom politikom. Bolivar je u centru Chavezove doktrine “Bolivijskog socijalizma”.

Srna

Leave a Reply

*

captcha *