IslamBosna.ba- Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je kasno u ponedjeljak imao Tweeter raspravu sa svojim austrijskim kolegom Sebastian Kurtzom.
Pišući o nedavnom intervjuu kojeg je Čavušoglu dao za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, austrijski ministar vanjskih poslova je napisao: “Ne prihvatam Čavušogluov ultimatum. EU ne može nastaviti nezavisno i moraju postojati vanjske granice kako bi se zaštitila”.
U intervjuu, Čavušoglu je izjavio da će Readmisijski sporazum biti blokiran ukoliko se turskim državljanima do kraja oktobra ne uspostavi bezvizni režim za putovanje u zemlje EU.
¨Ukoliko se ne uspostavi liberalizacija viznog režima bit ćemo primorani da istupimo iz Readmisijskog sporazuma¨.
On je dodao da Turska očekuje tačan datum od EU za bezvizni režim i da na ovo EU ne treba gledati kao prijetnju.

Odgovarajući Kurtzu, Čavušoglu je napisao: “Ovo nije ultimatum Sebastiane, ovo je moje mišljenje. Sloboda izražavanja, moj prijatelju”.
Sporazum o readmisiji između Turske i EU je potpisan 2013. godine i stupio je na snagu 2014. godine.
Prema sporazumu EU će vraćati ilegalne imigrante koji su putovali kroz Tursku nazad u Tursku kako bi bili evidentirani prije nego što se vrate nazad u svoje zemlje porijekla. Građani Iraka i Sirije, koji čine većinu ilegalnih imigranata, nisu dio sporazuma.
Sporazum ima za cilj obeshrabrivanje neregularne migracije preko Egejskog mora poduzimanjem strožijih mjera protiv trgovaca ljudima i poboljšanje uvjeta za gotovo tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.
Također na osnovu sporazuma lideri EU su se dogovorili da će smanjiti zahtjeve za vize turskim građanima i ubrzati napore Turske za članstvo u EU.

IslamBosna.ba