Vođa kubanske revolucije Fidel Castro upozorio je Ministarstvo vanjskih poslova svoje zemlje da nuklearni rat predstavlja ozbiljnu prijetnju, rasvijetlivši razloge zbog kojih se u posljednjih deset dana već peti put pojavio u javnosti.

Castrovo iznenadno ponovno pojavljivanje, od kada se prije četiri godine povukao iz javnosti zbog zdravstvenih problema, pokrenulo je niz pitanja o njegovim namjerama, ali poruka bivšeg lidera bila je jasna – razorni rat je blizu, ukoliko SAD, zajedno sa Izraelom, pokušaju da sprovedu međunarodne sankcije protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

Castro smatra da će SAD napasti Sjevernu Koreju, iz istog razloga, prenosi Reuters.

– SAD su se našle u nerješivoj dilemi na Bliskom istoku. Ne mogu da odu odatle, a ne mogu ni da ostanu. Oni iz te situacije neće izaći diplomatskim sredstvima, već snagom svog oružja – rekao je Castro u obraćanju grupi od 115 kubanskih ambasadora.

Castro (83), povukao se iz javnog života poslije hitne operacije u julu 2006, a zatim predao vlast svom mlađem bratu, sadašnjem kubanskom predsjedniku Raulu Castru.

Castro se prvi put poslije četiri godine pojavio uživo na televiziji 13. jula u kontakt emisiji “Okrugli sto”, u kojoj je govorio o odnosu prema Sjevernoj Koreji i Iranu.

On je tom prilikom upozorio Vašington da ne napada Iran koji, kako je rekao, za razliku od Iraka, nije lako vojno poraziti.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *