Izraelske službe bezbjednosti dobile su dojave da su na izraelske državljane na aerodromima u Evropi, prije svega u Sofiji, pripremaju atentati, objavili su izraelski mediji.

Bugarska je, prema toj informaciji, u centru zbog velikog broja Izraelaca koji dolaze u zimske turističke centre, a sumnje da bi libanska šiitska organizacija Hezbolah mogla da izvede atentate na izraelske državljane u Sofiji prenio je i izraelski dnevnik “Izrus”.

Vojni izvori naveli su da Hezbolah priprema terorističke akcije povodom četvrte godišnjice od ubistva lidera oružanog krila ove organizacije Imada Mugnija.

Šef Odseka za bezbjednost pri izraelskom Ministarstvu transporta Dani Šenar zatražio je od evropskih službi bezbjednosti da obezbeđuju izralske građane i vrše kontrolu uz pomoć specijalno obučenih pasa.

Bugarsko Ministarstvo transporata saopštilo je da se na aerodomu u Sofiji provode standardne mjere bezbjednosti i da se provjerava svaka informacija o terorističkim prijetnjama.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetan Cvetanov rekao je da za sada nema razloga za povećanje stepena bezbjednosti i da bugarske službe svakodnevno razmjenjuju informacije sa evroatlantskim partnerima. “Sprovode se standardne procedure i preduzimaju stanardne mere bezbjednosti”, rekao je Cvetanov.

 Iz bugarskog Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da ne posjeduju informacije da se pripremaju atentati na izgraelske državljane u Bugarskoj i da nema mjesta panici.

“Učinili smo apsolutno sve kako bi provjerili da li su ove informacije tačne, ali za sada ne postoji nikakva opasnost”, rekla je portparol bugarskom MIP-a Vesela Černeva.

Ona je dodala da Bugarska nije dobila zvaničnu potvrdu da se na njenoj teritoriji pripremaju teroristički napadi kako su javili izraelski mediji, te dodala da su vlasti u Sofiji u stalnom kontaktu sa Izraelom.

(blicrs)

Leave a Reply

*

captcha *