Broj zaraženih smrtonosnom bakterijom Eceh se izgleda “stabilizirao”, izjavili su u petak stručnjaci u Njemačkoj gdje je zabilježeno 18 smrtnih slučajeva.

“Izgleda da se broj zaraženih stabilizirao”, izjavio je profesor Reinhard Brunkhorst, predsjednik Njemačkog udruženja za nefrologiju i bolničko-univerzitetski zvaničnik u regiji Hanovera gdje je zabilježeno više smrtnih slučajeva.

Na konferenciji za štampu, koju je održao zajedno sa specijalistima iz Hamburga, kazao je da je ovo “najveća epidemija posljednjih decenija prouzrokovana bakterijom”.

U Njemačkoj je zaraženo oko 2.000 ljudi, uglavnom na sjeveru. Zabilježeni su i slučajevi u drugim evropskim zemljama, koji su ipak povezani s Njemačkom.

Stručnjaci su dali do znanja da još nije postignuto efikasno liječenje.

“Ono što je važno reći je da do danas nije pronađena terapija koja potpuno i brzo liječi pacijente”, priznao je Hermann Haller, šef nefrološke službe u CHU, u Hanoveru. Kod svih pacijenata liječenje se odvija sporo, dodao je on, prenio je AFP.

Lijek na bazi antitijela Eculizumab koristi se od prije nekoliko dana za liječenje teških pacijenata. “Ne možemo još kazati da li je ta terapija učinkovita”, izjavio je Ulrich Kunzendorf, šef nefrološke službe na CHU u Kielu.

(fena)

Leave a Reply

*

captcha *