IslamBosna.ba– David Ward, zastupnik Liberalnih demokrata u britanskom parlamentu, u utorak poslijepodne napisao je na svom Twitter profilu da bi on ‘vjerovatno’ ispalio raketu na Izrael da živi u Pojasu Gazze.

„Veliko je pitanje- da živim u Gazi da li bih ispalio raketu? Vjerovatno da bih”, napisao je Ward.

Ranije tokom dana, Ward je također napisao ‘Muka mi je od mantre- Izrael ima pravo da se brani. Palestinci imaju isto pravo! Gaza raketira zbog neuspjeha u postizanju dogovora s Izraelom“.

Kada su njegovi komentari privukli kritičare, on je napisao: „Ich bin ein Palestinian! (sarkastičan komentar na njemačkom jeziku)/ Ja sam Palestinac!“ dodajući da Zapad mora odlučiti- na čijoj je strani?

Stranka je osudila njegove izjave dodajući da ‘one ne predstavljaju stavove Liberalnih demokrata.

Ovo nije prvi put da Ward na ovaj način govori o pravima Palestinaca. U januaru 2013. on je napisao: „Veoma sam tužan da Jevreji, koji su jako propatili zbog progona tokom Holokausta, mogu za nekoliko godina nakon što su oslobođeni iz logora smrti da nanesu toliko zvjerstava Palestincima u novoj državi Izrael i da nastavljaju da to svakodnevno čine na Zapadnoj obali i Gazi.“

Ward nije jednini zvaničnik Liberalnih demokrata koji zastupa prava Palestinaca. U januaru 2014. Jenny Tonge je prisiljena da podnese ostavku kao stranačka glasnogovornica za dječja prava nakon što je o palestinskim bombašima samoubicama izjavila sljedeće: „Ukoliko bih morala živjeti u takvoj situaciji, kažem to promišljeno, možda bih uzela u obzir da postanem jedna od njih“.

Tonge je odbila da se izvini.

U subotu, zastupnica u parlamentu iz Radničke stranke, Diane Abbott je prisustvovala anti-izraelskim protestima u Whitehallu: „Ovdje sam da pokažem svoju solidarnost sa narodom u Gazzi“, kazala je ona. „Pozivamo na okončanje okupacije i pravdu za Palestince“.

IslamBosna.ba