IslamBosna.ba– Donji dom britanskog parlamenta prihvatio je neobavezujuću rezoluciju priznajući državu Palestinu kasno u ponedjeljak navečer. Za priznavanje Palestine glasalo je 274 člana Parlamenta, dok je 12 bilo protiv, a većina Torijevaca je bila suzdržana.

Glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona prije glasanja pojasnio je da rezolucija neće promijeniti diplomatsko stajalište zemlje. Cameron je uoči glasanja objavio da će biti suzdržan.

U Velikoj Britaniji države ne priznaje Parlament, nego Vlada.

Prije početka glasanja, izraelska Radnička stranka pokušala je da poljulja glasove britanske Radničke stranke da glasaju protiv rezolucije navodeći da je izraelska opozicija zapravo Netanyahuovo  neslužbeno ministarstvo vanjskih poslova.

Uprkos predviđanjima da prijedlog priznavanja neće proći, pojedini parlamentaci smatraju da ovo može biti presedan za budućnost palestinske države. Pojedini ministri, uključujući Grahame Morrisa, iz Radničke stranke, nazvali su ovo glasanje ‘historijskom prilikom’, ‘malim ali simboličnim’ korakom podržavanja samoopredjeljenja Palestine.

Podsjetimo da je Švedska početkom ovog mjeseca priznala nezavisnost Palestine, a do sada je oko 130 zemalja svijeta Palestinu priznalo kao državu.

IslamBosna.ba