IslamBosna.ba- Britanski farmaceuti započeli su bojkot izraelske farmaceutske kompanije Teva, najvećeg svjetskog proizvođača generičkih lijekova. Gulam Esposito Hajdar, ključni član kampanje bojkota naveo je da apoteke širom zemlje više ne kupuju proizvode Teva kompanije koja je prisutna u više od 60 zemalja. Grupa se nada da će izvršiti pritisak kako na britansku vladu tako i na izraelski režim da promijene svoju politiku prema palestinskom narodu.

Nedim Tahir, menadžer online apoteke iPharm UK, navodi da je prvi put čuo za kampanju putem društvenih medija. “Ne radi se o religiji već o čovječnosti”, kazao je on. “Nećemo više naručivati proizvode od Teve i razgovaramo sa pacijentima i objašnjavamo im zbog čega je bojkot”.

Teva isplaćuje državi Izrael 565 miliona dolara poreza, a izraelski izdaci na IDF čine 5,5 posto izraelskog BDP što je oko 16, 5 miliona dolara, što znači da Teva finansira vojsku a time i ubijanje nevinog civilnog palestinskog stanovništva.

Iz kampanje za bojkot Teve navode da od kad su pokrenuli kampanju bojkota, od 18. jula ove godine, preko 300 apoteka se pridružilo bojkotu a očekuju da će se taj broj povećati.

Izraelska farmaceutska kompanija Teva 2008. godine objavila je preuzimanje američke kompanije Barr Pharmaceuticals čime je Teva postala i novi vlasnik hrvatske Plive.

Od početka napada na Gazzu izraelske snage su ubile 1.400 osoba dok je 8.220 osoba ranjeno, većina ubijenih su djeca.

IslamBosna.ba