IslamBosna.ba- Britanski parlamentarci obično provode odmor sređujući papirologiju ili na ljetovanju, ali jedan zakonodavac je umjesto toga putovao više od 2.000 km do Palestine kako bi izvršio operacije raka dojke spašavajući živote.

Philippa Whitford, parlamentarac za centralnu Ayrshire u Škotskoj i stručnjak za rak dojke prije nego što je ušla u parlament, putovala je kako bi pružila njegu palestinskim ženama koje se suočavaju sa teškom borbom za kvalitetno liječenje.
Whitford je prošle sedmice izvela četiri velike operacije raka na okupiranoj Zapadnoj obali prije nego što je u nedjelju otputovala u Gazzu kako bi savjetovala bolnice kako da poboljšaju liječenje.
Jedna operacija izvršena je kod žene sa uznapredovalim stadijumom raka, kazala je ona, koja se u četvrtak vratila u Veliku Britaniju.
“Radilo se o vrlo velikom raku na dojci i veoma naprednom na limfinim čvorovima.Išla je na hemoterapije ali se rak nije smanjio i još uvijek ima dosta oboljelog tkiva. Bila je to teška operacija i znali smo da će biti”, kazala je Whitford, dodajući da početni znaci sugerišu da je operacija bila uspješna.

Whitford, koja je parlamentarac ljevičarske Škotske nacionalne stranke (SNP) od izbora 2015. godine, kaže da liječenje raka dojke na palestinskim teritorijama pati od nedostatka planiranja, resursa i izraelskih ograničenja
U Gazzi, rak dojke ubija više žena od bilo kojeg drugog raka, navedeno je u istraživanjima iz 2011. godine od strane istraživača Harvadske medicinske škole.

Potpuno uklanjanje dojki
Postoje redovne nestašice lijekova, uključujući i one za liječenje raka i nepostoji radioterapija u priobalnoj enklavi.
“Nabavka ničega u Gazzi nije sigurna. Ne možete reći ‘dobit ćemo isporuku svakog mjeseca i bit će dopremljena, a bolnica će biti opskrbljena’. Kod njih je uvijek nestašica stvari”, kaze Whitford.
Ona dodaje da dok u Engleskoj doktori obično uklone samo dio dojke, u Gazzi oni obično uklanjaju cijelu dojku, da li zbog nedostatka treninga ili zbog ograničenosti medicinskih ustanova.
Radioterapija je dostupna u Izraelu i istočnom Jerusalemu, ali Palestincima su nametnuta putna ograničenja, granični prijelazi se zatvaraju u zavisnosti od događaja, a pojedini ne mogu priuštiti putovanja.
Više od 120.000 Palestinaca tokom 2015. godine je ušlo u Izrael na liječenje, većinom iz Zapadne obale, prema izraelskim zvaničnicima.

Nedostatak kvalitetnog liječenja na palestinskim teritorijima, kaže Whitford, znači da su stopa recidiva dvaput veće od onih u Velikoj Britaniji.
Nijednoj delegaciji britanskih parlamentaraca od 2009. godine nije dopušten ulazak u Gazzu od strane Izraela. Ranije ove godine delegaciji članova Evropskog parlamenta je odbijen ulazak.
Ali Whitford je aplicirala i ušla je kao doktorka a ne kao delegacija, čime su izbjegnuta ograničenja Izraela.
Ranih 1990. godina ona je radila kao hirurg za rak dojke u Gazzi punih 18 mjeseci u sklopu organizacije Medicinska pomoć za Palestince.

Kaže da je povratak u Gazzu bio kao ‘vraćanje kući’.

Društvena stigma
Više od osam procenata Palestinki ima rak dojke tokom života, navelo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.
Ali Whitford kaže da je rak dojke već dugo potajni ubica u Gazzi zbog društvene stigme.
“Kada sam došla 1991. godine doktori su mi kazali da u Gazzi nema raka dojke”, kazala je on.
“Čim su saznali da je došla žena hirurg počele su mi dolaziti žene i shvatila sam da zapravo postoji puno pacijenata sa rakom dojke”.

Whitford kaže da nikada nije očekivala da će postati parlamentarac, ali da su joj njene vještine pomogle u ulozi kao glasnogovornice za zdravlje žena SNP-a.
Britanski parlament između 24. marta i 11. aprila ove godine nije imao zasjedanja.
Ljevičarski SNP je također kritikovao britansku vladu zbog nedostatka čvrstog djelovanja zbog izraelskog nastavka proširenja naselja na Zapadnoj obali, koji se smatraju ilegalnim po međunarodnom pravu.
Whitford kaže da Zapadna obala, koja bi trebala da predstavlja većinski dio buduće palestinske države, je svaki put manja kada se vrati dok su naselja sve veća, i sve su bliža ključnim palestinskim gradovima.
“Potrebno je da kažemo ‘mi ne želimo da imamo posla sa naseljima, mi ne želimo da kompanije koje su registrovane u Britaniji posluju sa naseljima”.

IslamBosna.ba