IslamBosna.ba-Kao da traženje od majki i supruga da špijuniraju svoje džihadski nastrojene sunarodnjake nije dovoljno gestapovsko, britanski Home Office (ministarski odjel odgovoran za imigracije, sigurnost, sprovođenje reda i zakona pri vladi Velike Britanije) sada očekuje od nastavnika i vaspitačica u  vrtićima da prijavljuju djecu koja su jedva prohodala a za koje postoji rizik da postanu teroristi.

Ovaj smiješni zahtjev naveden je u dokumentu od 39 stranica koji je izdao Home Office u pokušaju da poboljša vladinu  strategiju prevencije. Izvještaj je dospio u javnost kada je ministrica unutrašnjih poslova Theresa May predložila Zakon za borbu protiv terorizma i sigurnost, koji je samo nastavak drakonskih mjera koji će dodatno kriminalizirati britansku muslimansku zajednicu.

U zakonu su navedeni vrtići i obdaništa za djecu, zajedno sa školama i univerzitetima,  koji imaju za dužnost da ‘spriječe da osobe budu uvučene u terorizam’. U dokumentu se također navodi: „Menadžment i upravnici trebaju osigurati da osoblje dobije obuku koja će im pružiti znanje i samopouzdanje da identifikuju djecu za koju postoji rizik da će biti uvučena u terorizam koji bi se manifestovao ekstremističkim idejama mladih koje mogu da budu plodno tlo za terorističku ideologiju.

Zastupnik Torijevaca u Parlamentu David Davis, Isabella Sankey članica grupe za ljudska prava Liberty i Russell Hobby, generalni sekretar Nacionalnog udruženja upravnika škola (NAHT) su među brojim kritičarima koji su ove neobične ideje opisali kao ‘neostvarive’ i ‘teško sprovodive’ i optužili su Vladu da tretira nastavnike kao ‘špijune’.

„Pretvaranje naših nastavnika i vaspitačica u vojsku nevoljnih špijuna neće zaustaviti terorističku prijetnju”,navodi Sankey.

„Vrtići bi trebalo da se fokusiraju na osnovama pismenosti i druženja s drugom djecom- to je prava zaštita”, kazao je Hobby.

Od škola i vrtića, dodaje on, ne bi trebalo da se zahtjeva da djeluju kao policijska služba.

Neutemeljene tvrdnje u vezi skandala Trojanski konj, navodna zavjere islamista da preuzmu državne škole u Birminghamu, kao i osuđujući izvještaj Ofsteda u vezi šest muslimanskih škola u londonskom Tower Hamletsu, snažno ukazuju na to da je Vlada krenula u sistematsku kampanju  liberalizacije muslimanske djece pod sloganom učenja ‘britanskih vrijednosti’.

David Cameron i njegova banda sada očajnički pokušavaju implementirati ovu strategiju primoravajući nastavnike u vrtićima da budu agent 007 dok se igraju lego kockica sa muslimanskom dječicom.

Dok Theresa May nastavlja svoj krstaški rat kako bi uspostavila idealnu neokonformističku policijsku državu, muslimani na društvenim medijima izražavaju svoje frustracije zbog posljednje orvelovske politike Vlade.

Poput moronske sugestije gradonačelnika Borisa Johnsona da nad muslimanskom djecom treba preuzeti brigu kako bi se zaštitili od radikalizacije, što je izazvalo komični hashtag na Twitteru #SignsOfARadicalBaby, očekivanja Home Officea od nastavnika da prijavljuju muslimansku djecu inicirala je novi hashtag trend #ToddlerTerror.

Napisao: Dilly Hussain

IslamBosna.ba