Ona je u svojim redovnim izvještajima o stanju sigurnosti svake zemlje u svijetu koje izdaje njihovo ministarstvo vanjskih poslova (Foreign and Commonwealth Office) BiH okarakterisalo kao zemlju u kojoj postoji realna opasnost od terorističkih napada. Pri iznošenju ovakve, za svaku normalnu državu, nimalo ugodne kvalifikacije zbog koje bi trebale službeno reagovati njene vlasti, britanski “Foreign Office” nabraja sve terorističke napade koji su zadnjih godina dogodili u BiH.

Na posljednjem mjestu je slučaj napada na američku ambasadu od strane pripadnika vehabističkog pokreta Mevludina Jašarevića. Postoji latentna opasnost od terorizma u BiH piše u preporuci koju daju svojim državljanima. Sugerišu  im da prilikom putovanja kroz BiH, posebnu pažnju skrenu na izbijanje masovnih uličnih protesta, i okupljanja građana, koji se vrlo lako mogu pretvoriti u nasilništvo. Kako sve ne bi opisali crnim slovima britanska diplomacija tvrdi da je ipak u BiH nivo kriminala nizak, kao i zločini protiv stranaca.

“Trebali bi biti svjesni džeparoša u turističkim i pješačkih zonama Sarajeva i drugim gradovima, kao i u javnom prevozu. Vi bi takođe trebali biti svjesni da prekomjerno iskazivanje bogatstva, uključujući i velike količine novca ili nakita i luksuznih vozila može od vas napraviti metu za lopove. Trebate biti oprezni i osigurati lične stvari, paosše i druge putne isprave”, stoji između ostalog u preporukama koje britanska diplomacija daje svojim građanima koji putuju u BiH, prenosi Večernji.

Posebnu pažnju, ističu, treba obratiti još uvijek na široko raspostranjenu opasnost od mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava iz rata od 1992-1995 godine. Gusto naseljena područja i glavni putovi očišćeni su od mina i sigurni za posjete, ali još uvijek treba obratiti posebnu pažnju kada su ulice i naselje u blizini bivših linija sukoba. I na glavnim cestovnim pravcima, tačnije uz njihov rub, i danas postoji veliki broj mina, zbog čega bi trebali, ističu Britanci u svom izvještaju, biti oprezni i ne izlaziti sa ceste bez iskusnog vodiča. Za razliku od prošle godine Foreign Office u posljednjem izvještaju ne spominje opasnost od izbijanja navijačkih nereda koji su u BiH učestali.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *