Vijeće Evrope se tako vraća jednom od najozbiljnijih problema u BiH – fenomenu entitetskog glasanja. Upozoravaju na masovnu zloupotrebu ovog mehanizma. Ruku na srce i u nizu ranijih izvještaja, evropske institucije su upozoravale na ovaj problem. No, u međunarodnim diplomatskim krugovima taj se problem nije mnogo naglašavao. Štaviše problem je namjerno minimiziran. Tako je 2009. godine nakon što je Evropska komisija označila entitetsko glasanje najvećim problemom u BiH, tadašnji šef delegacije EU u BiH, grčki diplomata Dimitris

Kurkulas, potpuno zanemario taj dio izvještaja. Kurkulas je inače bio otvoreno naklonjen Republici Srpskoj i njenom šefu Miloradu Dodiku.

Godinama je na masovnu zloupotrebu entitetskog glasanja upozoravalaStranka za BiH, čak i onda kada je ova priča nekima postala dosadna. Vrijeme je pokazalo, a Evropa konačno prepoznala ovaj problem, te po prvi put označila glavnog krivca.

Vijeće Evrope još je navelo da ako država do 15. marta iduće godine ne ispuni zahtjeve koji su pred nju stavljeni, Vijeće Evrope na proljetnom zasjedanju, delegaciji BiH bi moglo onemogućiti prisustvovanje sjednicama. Dodali su i da Dodik podržava dva HDZ-a u njihovim postupcima kojima blokiraju izbor zakonodavne vlasti.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *