“Mi smo među prvim kišnim kapima koje nagovještavaju oluju masovnog pročišćenja koje se približava Evropi”, navodi se u pismu, prenosi Reuters.

Breivik dodaje da su oboje mučenici u konzervativnoj revoluciji i poručuje da bi trebala biti veoma ponosna na svoje žrtve i napore.

“Treba da znate da su vaša žrtvovanja proslavile desetine hiljada konzervativaca u sjevernoj Evropi”, napisao je Breivik.

Beate Zschaepe je bila član podzemne ćelije pod nazivom Nacionalno socijalističko podzemlje (NSU), koju je policija slučajno otkrila prije godinu dana. Još dva muška člana grupe su pronađena mrtva.

U intervjuu za Der Spiegel tužilac Harald Range rekao je da vjeruje da je Zschaepe , koja se predala policiji, bila umiješana u sva ubistva.

“Ovaj trio sve je zajedno isplanirao, organizovao i sve na kraju proveo zajedno”, rekao je on.

Ovaj slučaj povećao je zabrinutosti da su njemačke vlasti decenijama potcjenjivale opasnost koja dolazi od desničara.

Nekoliko zvaničnika obavještajnih službi podnijelo je ostavku od kada su mediji objavili da su dokumenta, povezana sa NSU, uništena.

Sud u Oslu je u augustu proglasio mentalno sposobnim za suđenje Breivika, koji je aktivirao bombu u Oslu malo prije nego je krenuo u krvavi pohod na ostrvo gdje su tinejdžeri bili u ljetnom kampu. Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, iako se kazna može produžiti. Sebe je vidio kao borca protiv islama.

Der Spiegel navodi da je Breivik poručio Zschaepe da će da iskoristi njeno suđenje kao platformu da podrži njene stavove, što je i pokušao da uradi, ali list nije pokazao taj dio pisma.

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *