IslamBosna.ba– Mađarski zastupnik u Evropskom parlamentu je predložio da se svinjske glave postave duž granične ograde kako bi spriječili ulazak imigranata i izbjeglica u ovu zemlju.
Gyorgy Schopflin, koji se nalazi u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta izazvao je zgražanje kada je na svom Twitter profilu objavio svoju ideju.
CqNwYSSWgAAsPC4Njegovi komentari su uslijedili nakon kao odgovor na kritike protiv grupe ljudi koji su postavili strašila napravljena od povrća na ograde na granici kako bi otjerali izbjeglice.
Direktor Human Rigths Watcha, Andrew Stroehlein je objavio u petak: “Izbjeglice bježe od rata i mučenja, Mađarska. Vaše glave od korjenastog povrća ih neće odvratiti”.
Schopflin je odgovorio: “Možda mogu. Prikazivanje ljudskog lika je haram. Ali, slažem se, svinjske glave bi učinkovitije odvraćale”.
I pored ismijavanja na Twitteru, Schoplfin je kazao Reutersu da ne planira da se izvini. “Antropološki je zanimljivo koliko je to osjetljiva tema”.
Prošle godine, Mađari su podigli bodljikavu žicu na svojoj južnoj granici, te su je osnažili hiljadama vojnika koje patroliraju tim područjem.

Prošle godine 177.135 osobe su podnijele zahtjev za azil u Mađarskoj, dok je samo 146 odobreno, prema vladinim statistikama.

IslamBosna.ba