Nalazi istraživanja:

title

Činjenica 1. Howard Shultz, predsjedavajući Starbucksa je aktivan cionist, redovan posjetilac Izraela i jedan od mnogih koji su došli u Jerusalem kao gost misije Theodora Herzla, na čijoj je gala večeri održana ceremonija dodjele nagrada “Prijateljima cionizma”.

Cionistička fondacija “The Jerusalem Fund of Aish HaTorah” ga je u augustu 1998. godine nagradila nagradom “Izraelska 50. godišnjica – prijatelji cionizma” za njegov doprinos cionističkoj državi, jer je imao ulogu “ključnog igrača u promociji savezništva između SAD-a i Izraela”. Ova fondacija je sponzor i cionističke propagandne internet stranice honestreporting.com. Također, ova fondacija insistira da se okupirane palestinske teritorije nazivaju samo kao “sporne” teritorije.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je pohvalilo njegov rad na propagandi za Izrael i navelo da je ono igralo ključnu ulogu u dugoročnom uspjehu odnosa s javnošću Izraela.

Nedavno, dok je izraelska armija klala Palestince u Jeninu, Nabulusu i Betlehemu, on je održao provokativan govor okrivljujući Palestince za terorizam, sugerišuci da je oružani otpor Palestine manifestacija antiseminizma, i pozvao ljude da se ujedine u podršci Izraelu.

Činjenica 2. U vrijeme kada su se kompanije i investicije povlačile iz Izraela, Starbucks je odlučio da pomogne Izrael i njegovu ekonomiju, te da investira u Izrael kroz zajednički poduhvat sa izraelskom grupom Delek Group (Shalom Coffee Co.). Bila je to loša poslovna odluka – Starbucks je pretrpio teške gubitke i u aprilu 2003. godine izjavio da se svih 6 Starbucks kafića u Izraelu zatvara i da se partnerstvo s Delekom prekida.

Starbucks još uvijek nastavlja podršku Izraelu sponzorišući fondove za Izrael.

title

Činjenica 3. U martu 2005., Starbucks je otvorio svoju radnju i na zloglasnom Guantanamu. Očito je mučenje nevinih ljudi vrlo ‘žedan’ posao – jer Starbucks tu prodaje oko 1400 šolja kafe dnevno. Uprkos tome što je UN zahtijevao zatvaranje ovog zatvora, Starbucksu je ovim samo izrazio svoju podršku postojanju ovog zatvora.

Starbucks daje punu podršku Bushovom “ratu protiv terora” i otvorio je poslovnicu u Afganistanu za američke okupatore – da i sami daju doprinos okupaciji.

Činjenica 4. Gideon Meir, glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, pohvalio je Schultza što pomaže da američki studenti imaju priliku čuti “izraelsku verziju krize na Bliskom Istoku”.

 

Izvod iz članka objavljenog u Jerusalem Post, 22. aprila 2002, pod naslovom “Gubljenje medijske bitke”:

“…Ključ za izraelski dugoročni propagandni uspjeh”, kaže Gideon Meir (šef odnosa s javnošću Izraela), “je u kampusima Sjeverne Amerike i Evrope. Bogati Jevreji poput Howarda Schultza, vlasnika lanca Starbucks, pomažu studentima u projektima, uključujuci seminare koji se održavaju u Izraelu i Sjevernoj Americi, u kojima studenti slušaju izraelsku verziju krize…”

Činjenica 5. Schultzov govor Amerikancima Jevrejima u Seattleu 2002. je izazvao velike proteste. U godini u kojoj je Sharonova reokupacija gradove Zapadne obale bila na vrhuncu, Howard Schultz je okrivio Palestince da su “pasivni” i da “ne rade svoj posao – jer ne zaustavljaju terorizam”.

Članak objavljen 04.04.2002. godine na king5.com, pod nazivom “Izvršni direktor Starbucksa, Howard Schultz, kaže da je antisemitizam u porastu”:

Obraćajući se američkim Jevrejima u sinagogi u Seattlu, Howard Schultz je rekao: “Ako večeras odete iz ove sinagoge i vratite se svojim kućama ignorišuci sve ovo, onda se trebamo stidjeti”. Schultz je također upozorio druge Jevreje da ne sjede ne radeći ništa.

“To što se dešava na Bliskom Istoku nije izolirana pojava. Porast antisemitizma je na najvecem porastu od 1930.”, izjavio je, dodajući da “Palestinci ne rade svoj dio posla, jer ne zaustavljaju terorizam”.

 

I dok su reakcije unutar sinagoge na Schultzovo zapažanje rasle iz toplog prijema u aplauze i trijumfe, raspoloženje van sinagoge je bilo znatno drugacije. Nekolicina Jevreja se okupila da protestuje protiv akcija izraelske vlade i okupacije palestinske zemlje.

Slično raspoloženje je preovladavalo i u četvrtak u Westlake centru u Seattlu.

“Nama se samo servira strana koja priča o Palestincima kao teroristima. Kao da su svi civili koji trenutno tamo žive u stanju opsade i terora – teroristi, a zapravo nisu!”, rekla je jedna od demonstranata, Alethea Mudny, čiji mlađi brat je u Betlehemu i volontira kao pomoćnik palestinskim izbjeglicama. Ona brine o svom bratu, ali je svjesna da je sve relativno. “Kroz ovo palestinski narod prolazi svaki dan, tako da dvije sedmice dobrovoljnog rada za mog brata nisu ništa”.

Bojkot Starbucksa u svijetu

Aktivisti koji su širom svijeta protestvovali protiv nedavne izraelske agresije na Gazu ponovo su pozvali na bojkot Starbucksa. Starbucks je bio primoran zatvoriti jednu svoju radnju u Bejrutu (Libanu) zbog protesta ispred radnje. Demonstranti su rekli da su protestovali protiv Starbucksa jer predsjedavajući kompanije Howard Schultz donira novac izraelskoj vojsci.

alt

12. januara 2009. su pro-palestinski demonstranti su protestovali protiv Starbucks radnje u Londonu.

17. januara 2009., tokom protesta koje je organizovala Koalicija ‘Zaustavite rat’ na Trafalgar Squareu u Londonu, britanski muzičar Lowkey je rekao: “Vi kažete da znate za cionistički lobiapper Lowkey stated, with regard to Starbucks, that: “Dajete novac cionističkom lobiju svaki put kad kupite njihovu kafu”.

Šejh Jusuf el-Karadavi je u govoru emitovanom 9.januara 2009. godine na El Džeziri optužio Starbucks za podržavanje izraelske vojske i pozvao na bojkot ove kompanije.

Proizvodi i partnerske kompanije:

Starbucks kafići (4,709 lokacija u svijetu)

Starbucks kafa, čokolada, keksi i sladoledi

Seattle – kompanija za proizvodnju kafe u Velikoj Britaniji sa vise od 60 prodavnica

Pasqua Inc., prodavnica kafe smještena u San Francisku

Hear Music, muzička kompanija smještena u San Francisku

Tazo, kompanija čaja sa sjedištem u Portlandu, Oregon

IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *