Banjalučki klinički centar, koji se sprema za milionsku rekonstrukciju, već dva dana potresa nevjerovatna afera nastala u porodilištu. Tamo je, naime, iz uha tek rođene zdrave bebe izvađen crv, što je do sada nezapamćen slučaj u zdravstvu. Niko još nije ustanovio kako se parazit tu našao, a nije pokrenut bilo kakav disciplinski postupak.

Rukovodstvo Kliničkog centra, naime, tvrdi da je parazit u prostor gdje borave bebe unesen u voću, na odjeći osoblja, posjete ili pacijenta ili kroz otvoren prozor, pa nema, smatraju, ni razloga za kazne.

Crv u uhu 33 sata posle rođenja

Prema izjavi odgovornog ljekara dr Ljube Višekrune, kod jednog novorođenčeta, 33 sata nakon rođenja u vanjskom dijelu uha je nađen minimalan parazit. Uho je isprano, bebu su pregledali specijalisti i nisu konstatovali oboljenje. Uzeti su i svi brisevi iz porođajnog kanala majke i sa okolnih površina, i testirani na parazite, ali mikrobiološkom analizom nije nađen uzrok, niti drugi slučajevi parazitoze.

– Provjerili smo sve pacijente, prostor i osoblje i to nema nikakve veze sa medicinskim procedurama. Svaki dan tu se uzimaju brisevi, provjerava se prostor i tvrdim da se parazit tu našao jer je ušao kroz prozor ili na hrani, ali sigurno nije nemar ili medicinski propust i zato nema disciplinskog postupka. Najvažnije je da je beba zdrava i dobra i da to nema veze sa bolešću – smatra direktor Kliničkog centra Mirko Stanetić.

Nejasno je, međutim, zašto se unošenje potencijalno opasne hrane dozvoljava, posebno jer postoji pravilo da do porodilje i bebe ne može da dođe niko osim medicinskog osoblja. Pravilo se, međutim, slabo primjenjuje, što priznaju i u Kliničkom centru. To je pokrenulo i ozbiljno pitanje uslova u kojima majke i novorođenčad borave u najvećoj zdravstvenoj ustanovi RS. Neke od porodilja nisu imale riječi hvale za te uslove. Kako kažu, pravila boravka postoje, ali se ne poštuju. Prostorije gdje borave porodilje i bebe, kažu, nisu čiste, može se vidjeti i paučina, pa ih ne čudi ni da se u sobi našao ili čak razvio crv. Kako kažu, hrana se porodiljama redovno donosi, a u sobe je unose sestre, a slična je situacija i sa pidžamama, torbama i drugim stvarima koje su im potrebne, a donose se od kuće. Sve porodilje trebalo bi, recimo, da koriste pidžame i papuče Kliničkog centra, ali pošto ih nema dovoljno, uglavnom koriste one koje su donijele od kuće i to se dozvoljava.

Direktor Stanetić ne negira da je stanje takvo, ali tvrdi da se tome ne može stati u kraj.

– Pokušali smo da zabranimo kontakt posjete sa majkom, ali mi smo nesjavestan narod i kao pacijenti i kao osoblje i to je tako. Porodiljama dolaze muževi i povedu svu familiju i kumove, donose sumnjivo voće, a da ne govorimo da svaka trudnica ima mobilni. Potpuno smo nepismeni kada je higijena u pitanju. A kada zabranite te stvari, dobijete revoluciju – tvrdi Stanetić, dodajući i da prostor za porodilje nema centralnu klimatizaciju.

Specijalista higijene Duška Danojević ističe da je jedini način da se majka i beba zaštite od nepovoljnih uticaja pridržavanje obaveznih mjera.

– Unos hrane i ostalih stvari bi trebalo ograničiti, posebno u ljetnjim uslovima, kada se na ovim temperaturama hrana lako pretvara u crve. Na ovim temperaturama svi se znojimo, stvara se vlaga i sve to pogoduje razvoju svega i svačega. Ne treba nužno kriviti samo zdravstvene radnike u ovom slučaju jer možda je to bio i momenat nesmotrenosti, ali sigurno je da kada poštujete pravila, problemi se teže mogu dogoditi – kaže ona.

(blicrs)

Leave a Reply

*

captcha *