IslamBosna.ba – Bivši predsjednik Tunisa, Muhammed Munsif el-Merzuki danas je donio odluku da u svoju porodičnu kuću ugosti jednu sirijsku izbjegličku porodicu potvrdivši: “Da sam i dalje predsjednik Tunisa, otvorio bih vrata države sirijskim izbjeglicama.”

Merzuki je to saopćio danas na konferenciji o integraciji sirijskih izbjeglica koja je održana u Istanbulu. On je saopćio: “Vrata svoga doma otvorit ću za jednu sirijsku porodicu, pošto im ne mogu otvoriti vrata svoje države, jer više nisam predsjednik. Pitam arapske vladare hoće li i dalje držati svoje umove i svoja srca zatvorenim pred Sirijcima, jesu li oni Marsovci?”

On je kazao da je od aktuelnog tuniškog predsjednika es-Sibsija tražio da otvori vrata države sirijskim izbjeglicama, ali je on taj prijedlog odbio.

Merzuki je bivši tuniški predsjednik, koji je na vlast došao nakon Arapskog proljeća u Tunisu. Prošle godine su ga izraelske vlasti uhapsile i protjerale nakon što se našao na Flotili Slobode čiji cilj je bio probiti opsadu Gazze.