Jedan američki stručnjak koji je analizirao ova dokumenta, a koji je želio da osane anoniman, rekao je da oko 200 dokaza – svezaka, fajlova, kompjutera i USB memorija, koji su pronađeni u akciji američkih specijalaca, pokazuju da je “već bilo proteklo prilično vremena otkako je on svakodnevno učestvovao u upravljanju organizacijom”.

Zapisi u dokumentima do kojih su američki specijalci došli uglavnom se odnose na opšta mjesta, poput navoda o tome da napadi na SAD moraju da se nastave, rekao je ovaj izvor za agenciju Frans pres.

On je istakao da se čak trećina zaplenjenih dokumenata odnosi na lična porodična pitanja, među kojima je i nastojanje jedne od Bin Ladenovih žena da pronađe muža za jednu njihovu ćerku.

“U jednoj maloj plavoj svesci od februara 2010, Bin Laden se pita da li jedan član (Al Kaide) treba da bude unaprijeđen i ko treba da bude imenovan kako bi zamijenio drugog člana koji je ubijen u napadu bespilotne letjelice. Međutim, tu nema ničeg o operativnom upravljanju organizacijom”, rekao je američki stručnjak.

“On je u svakom slučaju, iz bezbjednosnih razloga, primao poruke samo jednom ili dvaput mjesečno. Kako neko u takvim uslovima može da upravlja jednom mrežom?”, istakao je ovaj stručnjak.

Bin Laden je ubijen 2. maja, u gradu Abotabadu, sjeverno od Islamabada, u tajnoj operaciji specijalaca američke mornarice.

(b92net)

Leave a Reply

*

captcha *