Sudsko vijeće ovakvu presudu donijelo je jer su oni priznali da su krivi i prihvatili sporazum između Kantonalnog tužilaštva i odbrane.

Trifković i Milinović priznali su da su 10. oktobra 1995. učestvovali u ratnom zločinu koji se dogodio u prostoru Tvornice za proizvodnju keramičkih pločica “Sanakeram” u Sanskom Mostu, gdje se nalazilo oko 300 zatvorenih civila Bošnjaka.

Ubili su tri osobe pucajući iz automatskog naoružanja, a zatim su pod prijetnjom oružjem, natjerali Ahmeta Sefića, jednog od logoraša, da iz automatske puške strijelja devet civila, javlja fena.

Strijeljanje je, igrom slučaja, preživio Aziz Ćatić, koji je kasnije svjedočio o ovom događaju.

Sefić je za ovaj zločin bio osuđen na 15 godina zatvora, od čega je izdržao 14, a prije godinu dana se objesio u prostorijama KPZ-a u Zenici, gdje je izdržavao kaznu.

Kantonalni tužilac za ratne zločine Jasmin Mesić istakao je da je ova ustanova zadovoljna presudom te da ona ima veliki značaj za porodice žrtava i javnost, posebno zbog činjenice da se je počela rasvjetljavati sudbina 800 nestalih u Sanskom Mostu i izlaziti na vidjelo istina o postojanju 10 logora.

Izdržavanje kazne osuđeni Trifković i Milinović počeli su odmah nakon suđenja, a vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu.

24sata.info

Leave a Reply

*

captcha *