U Srbiji je prošle godine petina građana primala mito. U Bugarskoj, koja je članica EU, to je prema informacijama Centra za istraživanje demokratije činio svaki četvrti stanovnik. Već prilikom rođenja djeteta roditelji u bolnici moraju plaćati mito kako bi dobili bar djelimično dostojanstven tretman. Novcem se može čak regulisati i u kojem grobu će biti pokopan otac – to se čini diskretno, davanjem koverte.

Ni u školama i na univerzitetima se ništa ne može postići bez „nagrađivanja“ nastavnika i profesora. Prije četiri godine je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu upravo zbog toga izbila ogromna afera. Deset profesora je uhapšeno zbog toga što su prodavali diplome, među njima dekan, jedan bivši sudija Ustavnog suda i jedan ekspert za organizovani kriminal. Svi optuženi su i do danas na slobodi i niko nije pravosnažno osuđen.

Cjenovnik za ispite

U Hrvatskoj je aferom Indeks 2008. godine u javnost izašao „cjenovnik” na univerzitetima. Jednostavni ispiti polagali su se za 70 eura, a uspjeh prilikom polaganja teških ispita mogao se obezbijediti za 1.390 eura. Kada bi se dva teška ispita kupila “u paketu”, to bio koštalo ‘samo’ 2.100 eura.

Već godinama se špekuliše da su grčki ljekari koji su danas na uglednim pozicijama, ispite kupovali na Univerzitetu u Nišu. Eksperti Transparency Internationala su prošle godine stavili Bugarsku, Makedoniju i Rumuniju na 71. mjesto najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Poređenja radi: Švajcarska se nalazi na petom mjestu, Njemačka na 14, a Austrija na 16. Dosta slabije pozicionirana je Srbija koja je na 83. mjestu. BiH je na 99 poziciji i time jedna od daleko najkorumpiranijih zemlja u Evropi. „Političke elite su pokretački motor za korupciju u BiH“, izjavio je direktor Transparency Internationala u ovoj zemlji Srđan Blagovčanin. „Takozvana mala korupcija u oblastima kao što su zdravstvo, školstvo, administracija i policija proizilazi iz velikih prevara.” Građani vide da ‘velike ribe’ u politici ostaju nekažnjene i stoga smatraju ispravnim i pravednim da svoje želje rješavaju plaćanjem bakšiša.

Svaki građanin u BiH u prosjeku, prilikom posjete ljekaru, plaća 126 eura mita, izvjestili su lokalni mediji. Sa oko 213 eura se univerzitetski profesori obavezuju na naklonost. Ta suma je više od pola prosječne mjesečne plate.

No, to su samo ‘male ribe’ u odnosu na veliko vrzino kolo, koje vode političari i institucije. EU je prije dvije godine obustavila novčanu pomoć za gradnju cesta u Bugarskoj zato što su milioni te pomoći završili u crnim kasama. U Hrvatskoj pred sudom mora odgovarati jedan bivši ministar odbrane, zato što je prilikom nabavke kamiona primao mito u milionskom iznosu. Bivši šef hrvatske Vlade Ivo Sanader se u javnosti dovodi u vezu sa skandalom oko banke Hypo-Alpe-Adria. Sanader je navodno bio ključna osoba koja je Hypo banci otvorila vrata za poslovanje u Hrvatskoj. Kao protuuslugu za taj čin, Hypo banka je Sanaderu plaćala masne provizije.

Beogradska TV-stanica B92 prošle godine je otkrila da je gradska uprava mutnim poslovnim ljudima obezbjeđivala zemljišne parcele u vrijednosti od nekoliko miliona eura. Nadležni su izračunali da se u Srbiji godišnje ‘opere’ 1, 7 milijardi eura.

Žalili se na državu

Mnogi građani Srbije koji žive u inostranstvu su se nedavno žalili na svoju državu. „Nisam lud da ovdje donosim svoju krvlju i znojem stečenu imovinu, kako bi je progutali korupcija i političari i da potpuno osiromašim”, napisao je jedan Srbijanac” u knjizi utisaka u jednoj državnoj ustanovi. Drugi su pisali svoje utiske o tome kako ih je prevarila opština, poreska uprava, razni inspektori i carinici.

Sudski proces u Beogradu protiv optuženih u aferi za korupciju iz 2006. godine još uvijek je na početku. Tada su vrhunske sudije, advokati i bankari u velikom stilu skandalozno izveli privatizaciju državnih preduzeća. Zvijezda turbo-folka i supruga bivšeg vođe paravojnih formacija Željke Ražnjatovića Arkana, Ceca i sedam godina nakon što je počela istraga, čeka na sudski proces. Riječ je o jedanaest miliona eura, koje je prisvojila prilikom prodaje nogometaša.

Sociolozi iz balkanskih zemalja su napisali mnogo knjiga u kojima se pokušava objasniti postojeća korupcija. Pri tome se spominju propusti iz vremena komunizma i trenutno siromaštvo u nekim dijelovima zemlje. U jednom se međutim svi slažu: Sve dok se ne poboljša situacija na političkom planu, ne postoji šansa da se korupcija iskorjeni u svakodnevnom životu građana

DW

Leave a Reply

*

captcha *