Hasić smatra da je na sceni ekonomsko slabljenje BiH i da je krajnje zabrinjavajuće što zaostaje za susjednim zemljama, a kao ključni problem navodi to što vlasti ništa ne čine da uhvate korak sa evropskim integracijskim procesima.

“Dnevni avaz” navodi da su poslije negativnih ekonomskih pokazatelja u prva tri kvartala ove godine stručnjaci zaključili da se BiH nalazi u recesiji.

Agencija za statistiku BiH saopštila je da je BiH prva dva kvartala okončala s negativnom stopom promjene industrijske proizvodnje u iznosu od 5,4 odsto, a pad se bilježi u oblasti vađenja rude i kamena, prerađivačke industrije i proizvodnje električne energije.

Na početku trećeg kvartala deficit spoljnotrgovinske razmjene narastao je na 4,85 milijardi KM. U tom periodu bez posla je bilo 539.366 lica, a broj zaposlenih je u odnosu na isti period 2011. smanjen za 0,2 odsto i iznosio je 688.982.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić navodi da BiH mora imati stabilnu vlast koja može odgovoriti udarima na tržište i koja će preduzimati aktivne mjere.

Objavljeno u kategoriji OSTALO2 Nema komentara za “BiH je duboko u recesiji”   |  Ostavite komentar

(capitalba)

Leave a Reply

*

captcha *