Na Evropskom kongresu u Berlinu, na kome učestvuje oko 1400 predstavnika policije, političara, parlamentaraca i privrednika iz 60 zemalja, sa Balkana je ove godine bila jedino delegacija iz Bosne i Hercegovine. Organizator kongresa Uwe Proll objašnjava: “Pozvali smo delegaciju iz Bosne i Hercegovine, dakle zemlje koja namjerava da se kandiduje za članstvo u Evropskoj uniji. Željeli smo da čujemo kako u ovoj zemlji teku pripreme pravnog, a posebno bezbjednosnog sistema i kako napreduje policijska saradnja”.

Bosna i Hercegovina dijeli sudbinu zemalja u regionu i država u tranziciji, a bezbjednost građana koji u njoj žive je zadovoljavajuća, ocjenio je ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović. Tokom kongresa govorio je o iskustvima Bosne i Hercegovine u uspostavi institucija koje mogu, kako kaže, odgovoriti izazovu regionalne i globalne bezbjednosti. “Sigurno se možemo pohvaliti da smo jedna od zemalja koja ima ako ne najbolju sigurnost dokumenata, onda najbolja rješenja u oblasti sigurnosti dokumenta, od same personalizacije dokumenata do distribucije”.

“Rad državnih bezbjednosnih službi pohvalio je i šef policijske misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Stefan Feller. Zadovoljan je, kaže, razvojom bezbjednosne situacije u zemlji. “Bezbjednosna situacija je u posljednje vrijeme nepromijenjena. Ne pogoršava se! Povremeno dolazi do variranja zbog nesigurne ekonomske situacije, ali politički proces, koji u posljednje vrijeme dovodi do lošije komunikacije, nema uticaj na bezbjednosnu situaciju”.

Uwe Kranz, stručnjak za evropske policijske misije u svijetu, a sa težištem na Balkanu, smatra da je u Bosni i Hercegovini mnogo više urađeno na papiru nego u praksi. Pozitivnih pomaka ima, ali Bosna i Hercegovina je i dalje najkorumpiranija zemlja u regionu, kaže Kranc. “Potrebno je što prije ispitati vrijednost uvedenih mjera. Ne možemo konstantno produžavati misije, a da prethodno ne prekontrolišemo, šta je u međuvremenu urađeno. Nedostaje i oštrija kontrola uloženog novca”.

Tokom službene posjete Berlinu, delegacija Bosne i Hercegovine predstavila je u Njemačkom ministarstvu unutrašnjih poslova i Odboru za unutrašnje poslove njemačkog parlamenta ispunjene zadatke koji su zacrtani Mapom puta za viznu liberalizaciju. O ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine, ministar Ahmetović poručuje: “Ono što ohrabruje i mene i delegaciju jeste da smo čuli stav da je Njemačka spremna podržati Bosnu i Hercegovinu nakon što evropski stručnjaci izvrše ekspertizu. Ja se nadam da će ta pozitivna ocjena doći u februaru ili martu mjesecu”.

Delegaciju Bosne i Hercegovine uz ministra bezbjednosti, čine njegov zamjenik Mijo Krešić, direktor granične policije Vinko Dumančić i direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić.

(deutsche welle)

Leave a Reply

*

captcha *