“Sad će doći sa sastanka, tamo je štrajkački odbor. Nemoj mene intervjuisati. Nemoj, nemoj ništa…”. Certificirani varilac bijeljinske fabrike savitljivih cijevi “Panafleks” ne smije da govori.

Plaća mu je 450 KM, a sa još pedesetak kolega i kolegica već desetak dana štrajkuje jer im duguju četiri plaće i doprinose na plaće. Ukupno 305.000 KM za njih pedeset. U četvrtak 18. oktobra, ovaj radnik čekao je ishod razgovora između Ranke Mišić, predsjednice Saveza sindikata RS, i Vojina Mitrovića, većinskog vlasnika “Panafleksa”. Dogovor je bio da će se i dalje pregovarati, a predstavnici medija na izjave su čekali više od tri sata.

Privatiziraj pa opljačkaj

“Panafleks” je samo jedno od privatiziranih, pa uništenih preduzeća u zemlji u kojoj se više ne može biti ponosan, čestit radnik. Manjak radnih mjesta i bahate gazde razlog su što radnici šute i kada su im prava ugrožena. Radnica privatne trgovinske firme govori o problemima, ali svoje ime prešućuje jer se plaši da će postati dio armije od 560.000 nezaposlenih u BiH: “Tri plate duguju, a plata mi je manja od 400 maraka. Regres ne primam, topli obrok ne primam. Porodicu imam četvoročlanu, pa eto, vidite kako se živi. To je jedno; a drugo, bojim se dobit ću otkaz pa neću imati ništa poslije.”

Ranka Mišić ističe da Sindikat nije zadovoljan radom inspekcijskih organa, te da otkaz za radnika u stvari znači da ljudi više nemaju od čega živjeti. Nebojša Andrić, predsjednik Regionalne sindikalne organizacije Bijeljina, ponavlja da radnici na papiru imaju sva prava, ali ne i u praksi. Za sve krivi, kako kaže, kriminalnu privatizaciju, korupciju i vlast.

Vlast ne sprovodi zakone

“Ko vrši vlast on treba da obezbijedi provođenje zakona. Međutim, ne može sigurno kad u vlasti imamo ljude koji su vlasnici tih propalih preduzeća. Dalje, pogledajte samo kojim firmama je izvršen re-program duga. Imamo privatne firme koje ne mogu da dobiju kredit od IRB-a (Investiciono-razvojne banke, op.a.) nego moraju da dižu komercijalne kredite i svjesno, namjerno se ide da te manje firme propadnu”, kritikuje Andrić.

Profesor ekonomije Aleksa Milojević tvrdi da je sve posljedica pogrešne privatizacije i totalne propasti privrede. “Nema u Evropi privatnog preduzeća u kojem radnici ne učestvuju u upravljanju u okviru Nadzornog odbora ili Upravnog odbora. Kod nas su radnici potpuno isključeni iz bilo kojeg oblika participacije i mi smo na toj osnovi potpuno vanevropska zemlja”, ističe Milojević.

Autor: Emir Musli

(dwde)

Leave a Reply

*

captcha *