Čak 4.500 bh. građana otpušteno je sa svojih radnih mjesta u deželi, s tim što se znatan dio odnosi na sezonske radnike iz BiH.

Prva mjera

Od oktobra do februara na Zavod za zapošljavanje Slovenije prijavila su se svega 803 bh. građanina, a većina njih, naročito onih koji nemaju stalni boravak i trajnu radnu dozvolu, vratila se u BiH. Ipak, slovenski zvaničnici odbacuju da se u njihovoj zemlji provodi strategija planiranog otpuštanja stranaca te da je to prva mjera kojoj su pribjegle njihove kompanije pokušavajući smanjiti svoje troškove.

Boštjan Vasle, direktor Ureda za makroekonomske analize i razvoj Slovenije, otkrio nam je podatak da je Slovenija u ovoj godini, kao rezultat ekonomske krize, planirala da će oko 80.000 ljudi ostati bez posla.

Vesle: Pesimistične prognoze

Nažalost, tek smo u trećem mjesecu ove godine, a bez posla je ostalo više od 77.000 radnika u Sloveniji, što govori da smo imali preoptimistične prognoze – rekao je Vasle.

On je naveo kako skoro da nema nijedne grane koja ne trpi štete zbog ekonomske krize, pesimistično naglašavajući da je najgore u svemu to što niko ne zna do koje dubine niti do kada može trajati ova kriza. No, za razliku od stava bh. premijera Nikole Špirića, koji javnost ubjeđuje da će BiH upravo zahvaljujući nerazvijenosti svoje privrede skoro pa izbjeći udar krize, Vasle ima sasvim suprotan stav. Bit će nam još teže da se izvučemo na pozitivnu nulu nego razvijenim zemljama.

Rezervni fond

Iako ne tako pesimističnih pogleda kao Vasle, slovenski ministar finansija Franc Križanič slaže se da nije spas BiH u tome što se svrstava među nerazvijene zemlje. To, kako je dodao, znači da trenutno ne osjećamo veliki udar krize, ali teško da će tako biti i ako kriza potraje. Govoreći o mjerama svoje vlade, on je, između ostalog, naveo da je Slovenija formirala rezervni fond od prodaje obveznica u vrijednosti od milijardu eura, čime je pomogla bankama i ohrabrila ih za daljnje kreditiranje građana i kompanija u Sloveniji.

Također, iako nije bilo smanjenja, Slovenci su odgodili ranije planirano uvećanje plaća u javnoj upravi te uveli mjere štednje na svim nivoima vlasti.

Mjesečno 1,5 miliona eura penzionerima iz BiH

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Slovenije potvrđeno nam je da je u februaru isplaćeno milion i po eura na račune 5.562 njihova penzionera koja sada žive u BiH. Osim njih, kako su dodali, za 4.255 Bosanaca i Hercegovaca koji su stekli penzije u Sloveniji i koji danas tamo žive, prošlog mjeseca isplaćeno je 1,2 miliona eura.

Statistika

91.272 strana radnika u Sloveniji
86.000 s prostora bivše Jugoslavije
45.908 iz Bosne i Hercegovine
20.000 bh. građana sa stalnom dozvolom

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *