Kouchner će u utorak navečer u Amanu razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, prije nego što se u srijedu sastane s izrealskim liderima.

Želim insistirati na hitnosti pokretanja mirovnih pregovora kako bismo završili stvaranje palestinske države usprkos teškoćama. Treba pronaći načine da se prevlada aktuelni ćorsokak
, objasnio je Kouchner.

On je kazao kako želi uvjeriti palestinske zvaničnike da je sada vrijeme da se prekine s podjelama, da se izvrši pregrupiranje kako bi se zajednički izgradila država i pregovaralo o mirovnom sporazumu.

Obratit ću se izraelskim zvaničnicima da im kažem kako je Palestinska samouprava i njezin lider Mahmud Abas njihov partner za mir, dodao je francuski ministar.

Palestinci su nedavno dali do znanja kako namjeravjau tražiti od Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnu palestinsku državu kako bi izašli iz ćorsokaka u kojem se nalazi mirovni proces.

Pregovori su zapeli na sporu oko kolonija, jer Palestinci traže najprije potpuni prekid izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, dok vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nudi samo djelimično zamrzavanje i traži obnavljanje pregovora “bez prethodnih uvjeta”

Fena

Leave a Reply

*

captcha *