Velika očekivanja od sastanka u Italiji raspala su se nakon drugog dana jer su na vidjelo ponovo ispilivale sve razlike viđenja BiH kod paramentanih stranaka. Na sastanku , čija je tema bila “Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU”, govorili su svi lideri ali je izlaganje Milorada Dodika izazvalao najviše reakcija. Prvo se špekulisalo da je Dodik napustio demonstrativno skup zbog nesalaganja na sastanku, ali je ta vijest demantovana iz Fondacije Konrad Adenauer iz koje su saopštili da je Dodik najavio svoj odlazak zbog ranije preuzetih obaveza.

Kako je rečeno, razgovora o formiranju Vijeća ministara BiH nije bilo, ali su iznešeni stavovi lidera o viđenju BiH i njenog budućeg ustavnog uređenja. Dodik je na sastanku rekao da decentralizovano uređenje BiH nije nespojivo sa praksom EU:

“Smatrali smo da eventualno ugrađivanje u novi ustavni dokument  u nekoj budućnosti podrazumjeva da se razradi i mehanizam za mirni razlaz, Ustavom predviđen”.

Ovakvo izlaganje Dodika izazvalo je oštre reakcije lidera ostalih stranaka koje prisustvuju sastanku. Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirević kaže da je upozorio učesnike o opasnosti ovakvog razmišljanja:

“Ne postoji ni teoretska mogućnost mirnog raspada BiH”.

I lider SDA Sulajman Tihić, koji je na sastanak otišao sa namjerom da inicira razgovore o Vijeću ministara, nije bio zadovoljan Dodikovim izlaganjem:

“Posebno su tu bile na određen način zabrinjavajuće izjave gospodina Dodika, koji je ustavne promjene ograničio na sprovođenje presude Sejdić i Finci. Govori je i o potrebi da se ustavom definiše mirno razdruživanje u BiH”.

Jedini konsenzus među liderima postignut je u dijelu koji se odnosi na sprovođenje presude Sejdić i Finci ali ne i o modelima njenog sprovođenja. Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže da su na sastanku iznešeni stavovi na kojinačin se vidi izlazak iz krize, ali da ništa novo nije rečeno:

“Iskazana je odlučnost i na ovom sastanku lidera stranaka da ćemo narednih dana nastaviti razgovore i kontakte sa nastojanjem da se dođe do usaglašenih stajališta oko Vijeća ministara. O tome nisu vođeni nikavi formalni razgovori”.

U italijanskom gradu Cadenabbia lideri parlamentarnih stranaka, učestvovaće do 29. novembra  u radu skupa pod nazivom “Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?”, koji organizuje njemačka Fondacija “Konrad Adenauer”. Skupu prisustvuju predstavnici stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH.

Svoja izlaganja proteklog vikenda imali su direktor Odjeljenja za Evropu pri zajedničkoj službi za spoljne poslove EU, Miroslav Lajčak i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, Doris Pak. O šansama Ustava BH na putu ka EU govorili su član Evropskog parlamenta, Јelko Kacin i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH, Peter Sorensen.

(deutsche welle)

Leave a Reply

*

captcha *