Obama je nakon osvojenih 256 elektorskih glasova pobijedio i u Ohiou, čime je prešao prag od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za novi mandat u Bijeloj kući. Obama je osvojio 290, dok je njegov protukandidat Mitt Romney osvojio 203 elektorska glasa.

Romney još nije priznao poraz na izborima. Skoro u isto vrijeme kada je objavljena vijest da je Barack Obama ponovo izabran za predsjednika SAD, Obama je na Twitteru napisao “Još četiri godine” i zahvalio se svojim pristalicama. Obama je također objavio fotografiju na kojoj su on i njegova supruga u zagrljaju. Nakon što je Barack Obama objavio ovu vijest, ista je za pola sata proslijedilo 260.000 ljudi, što je novi rekord.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora, Obama je pobijedio u New Hampshireu, Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, New Yorku, Connecticutu, Delawereu, Illinoisu, Maineu, Marylandu, New Jerseyu, Massachusettsu, Rhode Islandu, Minnesoti, glavnom gradu Washingtonu, Californiji, Hawaima, Washingtonu, Iowi, Novom Mexicu i Oregonu.

Romney je, prema preliminarnim rezultatima, odnio pobjedu u državama Kansas, Texas, Louisiana, Wyoming, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Oklahoma, Arkansas, Mississipi, Alabama, Indiana, Georgia, South Carolina, Kentucky, West Virginia, Tennessee, Montana i Utah.

U svih 11 predsjeničkih izbora od 1960. godine, građani države Ohio su nastavili su tradiciju kojom je pobjednik izbora u ovoj saveznoj državi bio i ukupni pobjednik.

 

(dwde)

Leave a Reply

*

captcha *