Lider Stranke nacionalističkog pokreta Devlet Bahčeli pozvao je američku administraciju da malo preispita vlastitu historiju i dodao “U historiji Turske nije bilo genocida, masovnih planskih ubistava ili bilo kakve vrste imenovanog ili neimenovanog pokolja.”

 

Bahčeli je uputio kritike Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj zbog navoda o takozvanim incidentima iz 1915. godine u pisanoj formi.

 

Prvo se obratio američkom predsjedniku Baracku Obami, gdje je rekao “Ukoliko Obama želi pravi dokaz ‘velike nesreće’, bilo bi moralno da pogleda u tragediju i nuklearni masakr koji su doživjeli Hirošima i Nagasaki. Ne bude li to dovoljno, neka onda pokuša razumjeti ili neka prizna divljački masakr koji je počinjen nad milionima starosjedilaca na američkom tlu.”

 

Devlet Bahčeli se dotakao i opaski upućenih Turskoj koje su izrekli francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegov rival Francois Hollande, rekavši “Recitovanje izjava sa političkim pretenzijama koje su napamet naučili, ružno je i neprihvatljivo. Ova dvojica imperijalista su banalizirali historiju turske nacije i već navikli da je stalno vrijeđaju.”

 

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *