Istupajući pred poslanicima Narodne skupštine sa izvještajem o rezultatima u 2011. godini i odgovarajući na kritiku opozicije zbog posjete iranskog lidera, predsjednik Venecuele je rekao da oni “jednostavno ne znaju Ahmadinežada”.

“Upoznali smo se s njim kada je bio gradonačelnik Teherana, on nije nikakav vjerski fanatik”, rekao je Čavez, dodajući da bi oni, kojima se nije dopao dolazak predsjednika Irana, vjerovatno pozdravili dolazak predsjednika SAD Baraka Obame “iako je on odgovoran za bog zna koliki broj ratova i sada prijeti svima nama nuklearnim ratom”, preneo je Itar-Tass.

“Američka imperija je prava prijetnja svijetu”, rekao je Čavez, dodajući da zapadne zemlje “bez dokaza optužuju Iran da pravi atomsku bombu”.

“A koliko atomskih bombi ima Izrael”, upitao je Čavez poslanike.

Predsjednik Venecuele je, istovremeno, najavio da će reakcija Karakasa na protjerivanje venecuelanskog generalnog konzula Livije Akoste Noguera iz Majamija biti zatvaranje konzulata.

“Ministar inostranih poslova Nikolas Maduro savjetovao mi je da zatvorim taj konzulat. To ćemo i učiniti, u Majamiju neće više biti našeg konzulata”, kazao je Čavez, koji je protjerivanje Akostine nazvao “još jednom demonstracijom uobraženosti jenkijevske imperije”.

Početkom decembra TV kanal na španskom jeziku “Univision” emitovao je dokumentarac “Iranska prijetnja” u kom se, između ostalog, tvrdilo da je Akosta, ranije službenica ambasade u Meksiku, održavala kontakte sa Kubancima i Irancima koji su pripremali kompjuterske napade na neke objekte SAD uz učešće radikalno nastrojenih studenata Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku.

Citirajući audio i video materijal dobijen od studenata tog univerziteta, “Univision” je naveo da je Akosta tražila informacije o serverima atomskih centrala u SAD, navodi AP.

Čavez je pred poslanicima, takođe, rekao da će ukoliko izgubi na predsjedničkim izborima, to priznati prvi, a da isto traži i od opozicije, preneo je Rojters.

“Ukoliko pobijedite na predsjedničkim izborima (zakazanim za 7. oktobar), možete biti uvjereni da ću vam predati predsjedničku lentu”, rekao je Čavez obraćajući se poslaniku Mariji Korini Mačado, koja namjerava da se kandiduje ispred opozicije na predsjedničkim izborima.

Čavez je na čelu Venecuele 13 godina, kandidovaće se i na oktobarskim izborima za novi šestogodišnji mandat, a prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja njegova popularnost je iznad 50 odsto.

Govoreći o svojoj borbi protiv bolesti, 57-ogodišnji Čavez je rekao poslanicima da je savladao rak poslije operacije u junu i četiri hemoterapije, kao i da mu je on pomogao da se preispita i promijeni.

“Mislim da mi je rak bio potreban. Zahvaljujem Bogu što mi je poslao ovu bolest koja je pomogla da se zaustavim. Između ostalog, da vidim, mislim i učim bolje”, rekao je Čavez.

Rojters primjećuje da Čavez izgleda jače posljednjih nedjelja i da mu je kosa počela rasti poslije hemoterapije.

Na zasjedanje skupštine Čavez je došao u otvorenoj limuzini koju su bučno pozdravljali prolaznici na putu od predsjedničke palate Mirafjores do zgrade parlamenta, a Čavez je nekoliko puta zaustavljao vozilo kako bi se pozdravio sa muzičarima i plesačima.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *