Sirijski predsjednik Bašar Asad obećao je da će stajati uz Liban koji se suočio s „izraelskom zločinačkom agresijom”, prenijeli su izraelski mediji.

Sirijska novinska agencija SANA citirala je Asada koji je rekao da „izraelska agresija dokazuje još jednom da Izrael ulaže svaki mogući napor da poljulja stabilnost u regionu”.

„Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica moraju osuditi i spriječiti izraelsku agresiju,”
rekao je sirijski lider.

Libanski predsjednik Mišel Sulejman osudio je izraelsku vatru najavivši da će Liban morati da odgovori po svaku cijenu bez obzira na žrtve.

On je rekao da su se izraelski vojnici ubacili na libansku teritoriju što predstavlja kršenje Rezolucije 1701 Saveta bezbjednosti UN kojom je okončan rat između Izraela i Hezbolaha u ljeto 2006. godine.

Libanski premijer Saad Hariri, također je osudio kršenje libanskog suvereniteta, kako je rečeno. On je razgovarao sa egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom o odgovoru na „ izraelsku agresiju protiv libanske armije”.

Izraelska vojska je saopštila da su se njeni vojnici našli na udaru vatre za vrijeme rutinske aktivnosti na izraelskoj teritoji između bezbjednosne ograde i granične linije koju su odredile UN.

U razmjeni vatre po najnovijim informacijma učestvovao je i helikopter koji je ispalio dvije rakete na libanski vojni punkt kraj jednog sela, uništivši oklopni transporter u kome su poginula tri libanska vojnika i jedan novinar, a petoro ljudi je ranjeno.

Libanska armija je navela da su izraelske snage otvorile vatru na vozilo u kome su se Libanci nalazili, a očevici kažu da je izraelska artiljerija granatirala selo.

Na izraelskoj strani poginuo je jedan vojni oficir, a drugi je zadobio ozbiljne povrijede.

Izraelski general major Gadi Ejzenkot izjavio je naknadno da se radilo o namjerno postavljenoj zasjedi i da je na izraelske oficire uperena snajperska vatra u kojoj je jedan oficir zadobio fatalne povrijede.

To je najozbiljniji vojni okršaj na izraelsko – libanskoj granici od jednomesečnog rata izraelske vojske protiv libanskog Hezbolaha u ljeto 2006. godine.

Beta

Leave a Reply

*

captcha *