Islambosna.ba – Neizostavni elemenat u mehanizmima opravdanja fizičkog (i bilo kojeg drugog) zlostavljanja muslimana spada preuveličavanje opasnosti koje ‘islam’, i sve što je vezano za taj pojam, predstavlja za sekularna društva. Kako inače objasniti hajku koja se vodi naspram socijalne skupine ljudi, koja nije u stanju ispraviti saff u namazu. Cilj tog mehanizma nije nikakvo objašnjavanje ‘snage muslimana’ nego iskrivljenom zamjenom teza se žele opravdati represije protiv muslimana.


U ovu kategoriju spada i farsa koja je izbila nakon što je na njemačkoj državnoj TV prikazan kriminalac koji je uzburkao javnost. Š ta se desilo?

Njemačka TV stanica, ARD, je u sklopu krimi serije "Tatort" prikazala epizodu "Wem die Ehre gebührt" (Ko je zaslužio čast) u kojoj se tematizuje incest unutar jedne alevijske porodice. Kao ličnu posljedicu žrtva se povlači u sebe i okreće se islamu što demonstrira stavljanjem hidžaba.
Ovakvo ‘blaćenje alevizma’ je izazvalo masovne proteste unutar pripadnika te vjerske zajednice koje je kulminiralo u protestima oko 10.000 Alevija u Kelnu. Otvoreno pismo koje je generalni sekretar te zajednice za Njemačku, Ali Ertan Toprak, uputio ministru unutarnjih poslova razjašnjava njihovo negodovanje. U njemu se kaže:

"Ne radi se samo o optužbama za incest, nego se radi posebno o o tome da film sugerira da se jedna mlada i progresivna žena mora hidžabom degradirati da bi našla svoj duševni mir i zaštitu od seksualnog napastvovanja…

Integracionoj politici njemačke vlade nije od pomoći kada ARD sugerira gledateljima da samo bijeg u ortodoksni islam i stavljanje hidžaba i dnevni namaz nudi zaštitu od seksualnog napastvovanja…

Mi kao Alevije i građani Njemačke ne možemo prihvatiti ovu perfidnu reklamu za ortodoksni islam….

Mi Alevije potpuno odbacujemo današnji islam sa svojih pet stubova, šerijatom i džihadom. Kuran sa svojim političkim propisima za nas Alevije ne predstavljaju ni u kojem pogledu mjerodavan izvor ponašanja…

Pri tome odlučno protestujemo protiv svake analogije sa aferom karikatura [misli se na karikature o Muhammedu a.s. op.a.]…"

Istup Alevija je iz njihove perspektive dobro smišljeni PR potez sa kojim su jednim udarcem, bar u očima politike "“ ne toliko u očima javnosti; za koju je sve jedno te isto, postigli više ciljeva.

– uskočili su u zahuktani voz u kojem sjede ljudi koji iz svake muhe prave slona u smislu dokazivanja da ‘islamisti’ sjede na polugama društva i čiji utjecaj na javni život je prevršio svaku mjeru. Ako ni ARD više nije sigurna od ‘islamističkog utjecaja’ onda je krajnje vrijeme za akciju bilo kakve vrste.

– Retrospektivno tumačenje historije, koristeći se trenutnim ‘zeitgeistom’. U ovo spada korištenje izraza svojstvenim zadnjih nekoliko decenija prenoseći ih na pojave u ih prošlosti. Na ovaj način se stvara umjetni kontinuitet jedne deformacije islama [koja je kao takva u dobroj mjeri proizvod mašte nesmulimana] sugerirajući da je islam oduvjek takav bio kakvog ga danas poznajemo. U ovo spada i izjava bivšeg španskog premijera Jose Maria Aznara koji je izjavio da "Š panija ima problema sa El Kaidom od 711. godine". Sličan mehanizam je aktivan kod četničkih i ustaških

Paradoksna je situacija da se Alevije kroz distanciranje od islama nadaju većem utjecaju unutar ‘konferencije muslimana’ koju je sazvala njemačka vlada.  A čini se da je ova i glavni motivator akcionizma vezanog za "ARD aferu"; i Toprak u pismu upućenom ministru unutarnjih poslova na nekoliko mjesta njoj referira.

Ista ta vlada je u potrazi za ‘umjerenim muslimanima’ za koje je spremna izdvojiti i novčana sredstva i kao najpodobniji pokazuju se oni koji nemaju veze sa islamom, kako Ali Ertan Toprak u svome pismu navodi

"…Mi Alevije potpuno odbacujemo današnji islam sa svojih pet stubova, šerijatom i džihadom. Kuran sa svojim političkim propisima za nas Alevije ne predstavljaju ni u kojem pogledu mjerodavan izvor ponašanja…"

Ovo je izjava koju bi potpisali i ateisti i katolici i mormoni i Jevreji. Zbog čega njih ne pozvati u koordinaciono vijeće muslimana? apologeta kada objašnjavaju masakre nad bosanskim muslimanima od ’92-’95. To su radili da bi zaštitili Europu od islamizma

Leave a Reply

*

captcha *