Ta organizacija sa sjedištem u Njujorku pozvala je demokratske zemlje da doslijedno podržavaju mirne demonstracije, i da izvrše pritisak i na autokratske vlastodršsce, i na nove vlasti u arapskim zemljama da ne dopuste netrpeljivost i osvetu.

“Prošlogodišnji događaji pokazuju da prinudno ćutanje naroda pod autokratama nikada ne bi trebalo shvatati kao zadovoljstvo naroda”, rekao je izvršni direktor HRV-a Kenet Rot.

Neočekivani protesti u arapskom svijetu sveli su se, na izvjestan način, na “šamar” SAD i drugim zapadnim zemljama, koje su podržavale autokratske režime kao branu islamizmu i navodno značili stabilnost regiona.

Human Rights Watch je ocijenio da je Zapad bio selektivan u podršci protestima – s jedne strane su napadi NATO omogućili svrgavanje libijskog vođe Moamera Gadafija, dok se u slučaju Bahreina, Jemena i Sirije, Zapad uglavnom držao po strani.

U godišnjem izvještaju se navodi da su SAD nevoljno vršile pritisak na egipatski vladajući Vojni savjet da se skoro godinu dana poslije svrgavanja Hosnija Mubaraka podvrgne kontroli izabrane civilne vlasti.

Human Rights Watch je pozvao Zapad da prihvati da su islamisti “većinska želja” i da izvrši pritisak na nove vlade da poštuju ljduska prava, posebno u pogledu žena i vjerskih manjina.

Arapsko proljeće je bilo upozorenje režimima Kine, Zimbabvea, Sjeverne Koreje, Etiopije, Vijetnama, gdje vlast, kako tumači, strahuju od sličnih pobuna.

Human Rights Watch navodi da su Kina i Rusija sprovodile “opstrukciju” koristeći pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN da bi zaustavile pritisak na Siriju da prestane da ubije demonstrante.

Saudijska Arabija također nastavlja diskriminaciju građana i radnika, navodi Human Rights Watch i dodaje da devet miliona žena, osam miliona stranih radnika i dva miliona šiita u toj zemlji nema puna prava.

Prema izveštaju HRV-a, izvan arpskog svijeta nije bilo značajnog napretka ljudskih prava. Navodi se da je Kuba ostala “jedina zemlja u Latinskoj Americi koja je suzbila praktično sve oblike političkog neslaganja”.

(enovinecom)

Leave a Reply

*

captcha *