IslamBosna.ba-  Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su potrošili 3 milijarde dolara na rušenje predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana i demokratski izabrane vlade u Turskoj, tvrdi kolumnista turskih dnevnih novina.
Mehmet Adžet, kolumnista Jeni Šefeka, kazao je da je ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu nagovijestio da je muslimanska zemlja ‘potrošila 3 milijarde dolara na rušenje Erdoana i vlade u Turskoj’, također pružajući podršku pučistima tokom pokušaja državnog udara od 15. jula prošle godine.
Prema Adžetu, Čavušoglu je kazao: “Mi znamo da je ta zemlja pružila 3 milijarde dolara finansijske podrške pokušaju državnog udara u Turskoj i da je nastojala da sruši vladu na ilegalne načine. Povrh toga, to je muslimanska zemlja”.
Kolumnista dalje tvrdi da je se radi o Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) tvrdeći da je novac pristizao da se svrgne Erdoan i turska vlada.

U razgovoru za Daily Sabah u vezi tvrdnje, Adžet je kazao da su izvori iz turskog ministarstva vanjskih poslova potvrdili da je muslimanska zemlja zaista UAE. “Ministar nije imenovao zemlju. Međutim, izvori iz ministarstva vanjskih poslova su potvrdili da je to UAE”, kazao je Adžet za list.
Zamjenik koordinatora Fondacije za političku ekonomiju i društvena istraživanja (SETA) u Ankari, profesor Muhittin Ataman je kazao da je UAE još od početka Arapskog proljeća bila uključena u takve pokušaje protiv turske vlade, dodajući da se nisu suzdržali od diplomatskih i ekonomskih troškova s tim u vezi.
Ubrzo nakon pokušaja državnog udara od 15. jula od strane Gulenističke terorističke grupe (FETO), David Hearst iz MiddleEastEye je tvrdio da je vlasnih televizijskog kanala el-Gad, Muhammed Dahlan, prebacio novac terorističkoj grupi za pokušaj državnog udara.

Prema tekstu kojeg je napisao Hearst na MiddleEastEye 29. jula, Dahlan je navodno prebacio novac pučistima FETO-a sedmicama prije nego što je došlo do pokušaja državnog udara i čak je komunicirao sa Fetullahom Gulenom preko bliske osobe. Dahlan navodno ima bliske veze sa UAE.
U noći pokušaja državnog udara, mediji UAE prenijeli su da su Gulenisti bili uspješni. Pokušaj državnog udara od 15. jula je osujećen u ranim jutarnjim satima 16. jula nakon što su Gulenovi pučisti pucali na civile, ubivši 249 osoba, bombardovali turski parlament, a također su pokušali da upadnu u hotel u kojem je predsjednik Erdoan boravio te noći.
Prošle sedmice, predsjednik Erdoan je kazao da Ankara zna koje su to zemlje Zaljeva bile sretne zbog pokušaja državnog udara. “Mi znamo jako dobro ko je bio sretan u Zaljevu kada se dogodio pokušaj državnog udara u Zaljevu. I mi kao neki imamo obavještajne agencije. Mi dobro znamo ko je proveo tu noć i kako”. Predsjednik je također naglasio da Turska zna kako su neke zemlje potrošile novac u tom pogledu.
Ističući da je UAE uključena u aktivnosti u područjima nemira, Ataman je kazao: “Mi znamo da UAE nosi vreće novca od Somalije do Egipta gdje god da imaju nemiri. Njihove anti-Turske aktivnosti izgleda da su u skladu s njihovom politikom”.
Vođa FETO-a, Gulen se pojavio na el- Gad televiziji nakon pokušaja državnog udara, apelujući na Zapad da svrgne Erdoana. On je tvrdio da je Turska uvučena u građanski rat i pozvao je Zapad da odmah svrgne vladu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i da se oslobodi predsjednika Erdoana.
Pored toga, pojedini e mailovi navodno hakirani sa e maila Jusufa el-Utejbe, ambasadora Emirata u SAD-u, otkrivaju da su UAE možda bili uključeni u pokušaj državnog udara od 15. jula.

U jednom od emailova koji je dosao do The Intercepta, viši savjetnik John Hannah iz pro-izraelskog,neokonzervativnog think-tanka Fondacije za odbranu demokratije (FDD) je poslao Utejbi tekst tvrdeći da su su UAE i FDD odgovorni za pokušaj državnog udara u Turskoj, kazavši da mu je bila ‘čast da bude u društvu UAE”.

IslamBosna.ba