Istraživanje firme CSA za novine “Le Parisien” je pokazalo da  54 posto Francuza misli da islam nije opasnost sa svojim vrijednostima, otkrivajući jasan generacijski procijep, gdje je pokazano da su mlađi Francuzi znatno otvoreniji prema islamu nego stariji.

Ispitanici ispod 30-ih, njih 68 posto, izjavilo je kako je islam kompatibilan s francuskim društvom, a postotak se smanjivao sa svakom narednom kategorijom godina da bi na kraju dosegao 36 posto među onima preko 75.

Anketa je sprovedena 2. i 3. decembra nad 1.001 ljudi.

Kritičari su optužili Sarkozyja za podizanje rasističkih tenzija i širenje islamofobije, tako da je islamofobija jedna od top tema bilo gdje u Francuskoj.

“Iako je sekularna država, ne možemo izbrisati 1.000 godina kršćanstva … vjerujem da moramo ozbiljno očvrsnuti našu politiku imigracije i integracije,” stoji na jednom francuskom internet portalu.

U anketi je 82 posto, odnosno  72 posto sudionika odgovorilo da su katoličanstvo i judaizam kompatibilni s francuskim društvom.

Rasprava također zadire u određene islamske prakse kao što su nošenje velova ili marama. Dok su neki članovi Sarkozyjeve UMP stranke desnog centra izrazili nelagodu zbog pravca debate, drugi su uzeli učešća u njoj.

U četvrtak je ministrica pravosuđa Michele Alliot-Marie predložila da Francuska treba odbiti da dodijeli državljanstvo muškarcima čije žene su potpuno pokrivene.

Procjenjuje se da oko 5 miliona muslimana živi u Francuskoj, što čini oko 8 posto stanovništva.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *